Rektor diplomite müümise süüdistusest: see on laim!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Majanduse ja Juhtimise Instituudi rektor Hanon Barabaner.
Majanduse ja Juhtimise Instituudi rektor Hanon Barabaner. Foto: Peeter Langovits

Majanduse ja Juhtimise Instituudi rektor Hanon Barabaner kinnitas Postimehele antud venekeelses intervjuus, et haridusministeeriumi väited diplomite müümisest on laim ning vajadusel minnakse solvamise eest kohtusse.

Kuidas kommenteerite ministeeriumi teates olnud väiteid diplomite müügi ja muude seaduserikkumiste kohta?

Sellele küsimusele võin vastata täie kindlusega, et see on laim. Ja kui seda kinnitatakse ametlikus dokumendis, siis ma annan asja kohtusse solvamise eest. Sellist asja saab otsustada ainult kohus. Praegu võin öelda, et see on selline laim, et isegi ei tahaks midagi selle kohta öelda. Kui ma olen seda analüüsinud, siis võin anda kirjaliku vastuse.

Kohtusse me pole veel pöördunud. Me saime kogu selle materjali kätte reedel 50 minutit enne töönädala lõppu. Selles materjalis on mitukümmend lehekülge ja me ei jõudnud seda isegi läbi lugeda, kui ministeerium teatas sellest juba ajakirjandusele nii, nagu me oleksime kõigega kursis ja sellega nõus.

Selleks, et sellele materjalile vastata, on meil vaja minimaalselt kaks-kolm nädalat. Selleks, et me jõuaksime kõike analüüsida ja anda sisulise vastuse.

Ministeerium ikkagi ju väidab, et on müüdud diplomeid ja et luba nende diplomite väljaandmiseks pole. Kes võis ülikoolis selliste pettustega tegeleda?

Meil tegeles sellega õppeosakond ja konkreetselt mina ise tegelesin sellega ja mitte kellelegi pole antud lubadust, et talle müüakse diplom. Ma ei tea üldse, kust see võetud on. Teine asi on see, et me tõepoolest rääkisime sellest, et varasemat õpet ja varasemat töökogemust võetakse arvesse. Eestis on see lubatud ja seda tehakse.

Instituut tühistas ise neli diplomit. Miks seda tehti?

Asi on selles, et diplomi juurde kuulub akadeemiline õiend ja meil käib tänaseni vaidlus selle üle, mis peab seal kirjas olema. Tšehhis olnud tudengid nõudsid, et akadeemilisse õiendisse kantaks ka paljud sellised ained, mida nad olid kuulanud teistes kõrgkoolides, kuid mis meie hinnangul ei olnud meie programmiga seotud.

Sellepärast, et niikaua kuni see küsimus pole kooskõlastatud, me teatasime, et diplomid pole kehtivad. Asi ongi just selles.

Milline on teie kõrgkooli koostöö Praha kõrgkooliga [International University Prague - toim]? Kui hästi te nende tasemega kursis olete?

Koostöö tšehhidega lähtus sellest, et Tšehhis ja paljudes teistes Euroopa Liidu riikides on inimesi, kes tahavad saada venekeelset haridust. See oli kogu tegevuse aluseks. Me andsime sinna oma programmi. Me leppisime kokku, kuidas peab käima õppeprotsess. Pean ütlema, et Tšehhi kolleegid vedasid meid osaliselt alt ja me teatasime nendele, et katkestame nendega lepingu. Ongi kõik, mis ma oskan öelda.

Ma ei tahaks praegu detailidesse süveneda, sest see nõuab tõsist analüüsi ja me vastame kirjalikult igale momendile selles aktis.

Kui valitsus otsustab ülikoolilt koolitusloa ära võtta, mis siis teie tudengitest edasi saab? Kas tunnete, et olete neid alt vedanud?

Kui tunnistada, et me oleme süüdi, siis võib öelda, et me vedasime neid alt. Aga me ei näe endal süüd. Me leiame, et üliõpilased saavad meil hea hariduse. Seda kinnitavad ka tööandjad ja kinnitab nende edukas töö igal pool. Aga kui valitsus sellise otsuse vastu võtab, siis… Härra minister juba ütles üliõpilastele, et minge Mainorisse või kusagile mujale ja teid võetakse vastu. See tähendab, et enne otsuse tegemist räägitakse meie üliõpilastele, et nad läheksid instituudist ära. Meie seisukohalt on see väga olulise põhimõtte, süütuse presumptsiooni rikkumine. Süütuse presumptsioon peab kehtima igas demokraatlikus riigis. Aga otsuse selle kohta, kes milles süüdi on, saab teha ainult kohus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles