Riigikohus ei võtnud Parbuse süüasja osaliste kaebusi menetlusse

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ivo Parbus
Ivo Parbus Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Riigikohus otsustas täna mitte menetleda Tallinna endise linnaametniku Ivo Parbuse süüasja osaliste kassatsioonkaebusi, mistõttu jäid Parbus ja tema kaaskohtualused pistisekuritegudes lõplikult süüdi.

Tallinna ringkonnakohus jättis tänavu jaanuaris muutmata Harju maakohtu mullukevadise otsuse, millega tunnistati Parbus süüdi korduvas ja ulatuslikus pistise nõudmises ja võtmises ning mõisteti talle kahe aasta ja kuue kuu pikkune vangistus.

Parbusega samas kriminaalasjas kohtu ees olnud Raivo Undi, Tallinna Farmaatsiatehase ASi, Peeter Palusaare, Kaupmehe Arenduse OÜ, OÜ Woody, OÜ Metsailu, OÜ Constancia, ASi Merko Ehitus ja Aleksander Raide tunnistas kohus süüdi pistise andmises, Toivo Susi, TLS Invest OÜ ja Tõnu Kortsu korduvas pistise andmises ning Elmar Sepa ja SA Jüri Vilmsi Sihtkapitali pistise andmisele kihutamises ja sellele kaasa aitamises.

Elmar Seppa karistas kohus kahe aasta ja kuu kuu pikkuse vangistusega, millest ta pidi kohe ära kandma viis kuud. Viis kuud tuli kohe ära kanda ka Tõnu Kortsul, kelle karistuseks määrati kahe aasta ja kolme kuu pikkune vangistus.

Toivo Susi ja Aleksander Raide said kahe aasta ja kuue kuu pikkuse vanglakaristuse, millest kohe ärakandmisele kuulus neli kuud ja 27 päeva. Raivo Unti karistati ühe aasta ja kuue kuu pikkuse vangistusega, millest kohe tuli ära kanda kolm kuud.

Ainsana ei pidanud otse kohtusaalist vangi minema Peeter Palusaar, kes sai karistuseks ühe aasta ja üheksa kuu pikkuse vangistuse, millest kohe ärakandmisele kuulunud viis kuud ja 22 päeva loeti eelvangistuses viibitud ajaga kantuks.

AS Merko Ehitus sai otsuse järgi 300 000, OÜ Constancia, OÜ Woody, Tallinna Farmaatsiatehase AS ja Jüri Vilmsi Sihtkapital 200 000, OÜ Metsailu ja TLS Invest OÜ kumbki 100 000 ning Kaupmehe Arenduse OÜ 50 000 euro suuruse rahalise karistuse. Parbuselt mõisteti konfiskeerimise asendamise korras välja konfiskeeritava vara väärtusele vastava summana 7349,84 ning Vilmsi Sihtkapitalilt 51 129,32 eurot.

Süüdistuse kohaselt soovis Tallinna abilinnapea nõunikuna töötanud Ivo Parbus saada Tallinna linnaplaneerimise ametis erinevate detailplaneeringute, ehitusprojektide ja ehituslubade menetluse asjaajamise korraldamise ja nende üle järelevalve tegemise eest planeeringute ja projektide esindajatelt raha. Süüdistuse järgi võttis ta 2008. aasta maist kuni detsembrini pistisena vastu raha ja kinkekaarte enam kui 980 000 krooni väärtuses.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles