Pronkssõduri juurde tulijad: ainult siin saavad venelased olla ühtsed

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tuhanded venekeelsed Eesti elanikud seadsid täna sammud Tallinna kaitseväe kalmistule, et tähistada vene kombe kohaselt 9. maid, võidupüha.


Paljud pronkssõduri juurde tulijad võtsid kuulda linnavalitsuse soovitust ning saabusid kalmistule jalgsi või ühistranspordiga. Katkematu inimrida ulatus Filtri tee ja Juhkentali tänava nurga lähedal asuvast bussipeatusest kuni kalmistuni, kirjutas venekeelne Postimees.

Kalmistu värava ees seisab auto, mille pagasiruum on täis nelke. Kes pole lilli varem hankinud, saab neid osta kohapealt, hinnaga üks euro tükk. Sealsamas jagatakse ka homme Vene kultuurikeskuses toimuva kontserdi «Võidu laulud» flaiereid. Kontserdist saadav tulu läheb jagajate sõnul veteranide toetuseks.

«Minule on 9. mai mälestus sellest vabadusest, mis kingiti meile Suure Isamaasõja lõpus. See on ilmselt kõige tähtsam ja sellepärast püüan ma igal aastal siia tulla,» rääkis Andrei nimeline noormees, kes oli tulnud pronkssõduri juurde koos sõbraga.

Ta rääkis, et osales 2007. aastal pronksöö rahutustes. Tollaseid sündmusi peab ta poliitiliseks mänguks. «Mulle tundub, et see kõik on tugevalt politiseeritud, aga inimestel on vaja lihtsalt ühte püha. Potjomkinlusega pole ka vaja tegelda, aga võiks olla üks helge püha kõigi jaoks,» arvas Andrei.

Kalmistul valitseb pidulik õhkkond. Peaaegu kõigil tulijatel on riiete küljes Georgi lint ja Venemaa lipuvärvides lint. Mõlemat jagavad abivalmis noored kalmistu väravate juures. Tehnika tänava poolse värav juures on telk, kust kostab sõjateemalist muusikat ja kus käib laste joonistusvõistlus «Ma mäletan. Ma tunnen uhkust.»

Aleksandr ja Darja tulid kalmistule oma aasta vanuse poja Adrianiga. Oma sõnul tulid nad selleks, «et õpetada noort põlvkonda seda püha austama».

«See on suure võidu päev. Me tähistame seda igal aastal. Me peame seda meeles, tunneme uhkust ja õpetame seda oma lastele, et ka järgmine põlvkond mäletaks ja austaks meie vanemate tegusid,» rääkis Aleksandr.

Pronkssõduri juures seisavad auvalves nõukogude armee mundrites noored liikumisest «Molodoje Slovo». «Ma olen siin selleks, et näidata, et on veel selliseid inimesi, kes tänavad neid, kes andsid oma elu ja hinge selle eest, et kaitsta neid, kes on sündinud täna,» ütles abiturient Anna ning lisas, et selline aktsioon toimub juba mitmendat aastat.

Õdede Zoja Nikolajevna ja Valentina Nikolajevna sõnul pole 9. mai ainult mitte langenute mälestamise päev, vaid ka Eestis elavate venekeelsete inimeste ühtsuse päev.

«Sellepärast, et see on ainust koht, kuhu me saame minna ja üheskoos väljendada mingeid tundeid ja olla solidaarsed. Püüame siia tulla igal aastal. Meie isa on maetud siia lähedale. Nii me käimegi kõigepealt tema haual ja siis tuleme siia,» rääkisid õed.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles