Komisjon soovitab apteekide asutamispiirangute menetluse peatada

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikohus.
Riigikohus. Foto: Toomas Herm

Parlamendi põhiseaduskomisjon on saatnud riigikohtule taotluse peatada apteekide asutamispiirangute põhiseaduspärasust käsitlev menetlus riigikohtus.

Vaidluse viis jaanuaris riigikohtusse õiguskantsler Indrek Teder, kes märkis, et kuigi parlament otsustas mullu oktoobris tema ettepanekuga nõustuda ja asuda seadust muutma, ei ole seda tehtud ning tema hinnangul põhiseadusvastased asutamispiirangud kehtivad praeguseni. Seetõttu oli ta enda sõnul sunnitud pöörduma riigikohtusse ja taotlema vaidlusaluste sätete põhiseadusvastasteks tunnistamist.

Aprilli lõpus andis ravimiseaduse vastavate sätete kohta riigikohtule arvamuse põhiseaduskomisjon, kes nentis küll kehtiva regulatsiooni formaalset vastuolu põhiseadusega, kuid viitas ka sellele, et õiguskantsler on riigikohtusse pöördumisega kiirustanud.

Komisjon juhtis tähelepanu, et õiguskantsleri ettepaneku toetamisest on möödunud kuus kuud, mille jooksul on riigikogu asunud kehtivat olukorda hindama ja otsima võimalikke lahendusi. Näiteks koostab sotsiaalkomisjon komisjoni kinnitusel raportit, samuti tellitakse uuringuid ja analüüse.

«Kuna seadusandjal lasub põhiseadusjärgne kohustus tagada tervise kaitse ja sotsiaalmajanduslike valikute ja läbikaalutud otsustuste tegemine ning see on riigikogu prerogatiiv, vajab ta selleks piisavalt aega,» märkis põhiseaduskomisjon kirjas ja lisas, et peab seetõttu asjakohaseks, et riigikohus peataks kohtuasja lahendamise ajaks, mille jooksul leitakse ravimiseaduse sätete muutmiseks parim lahendus ja kehtestatakse uus regulatsioon.

Sotsiaalkomisjon ei võtnud menetluse võimaliku peatamise kohta aga selget seisukohta, öeldes, et ei soovi riigikohtu pädevusse sekkuda. Samal ajal lisas komisjon, et peab oluliseks riigikohtu lahendit õiguskantsleri taotluse osas.

Õiguskantsler märkis 20. septembril riigikogule saadetud ning oktoobri keskel parlamendis toetust leidnud ettepanekus, et praegused piirangud ei taga apteegiteenuse kättesaadavust ega õigusta seetõttu nendega kaasnevat ettevõtlusvabaduse ja võrdsuspõhiõiguse riivet. Tema hinnangul on piirangud hakanud oma algsetele eesmärkidele vastu töötama, kahjustades eelkõige tarbijate huve ning takistades rahvatervise edendamist. Varem on piiranguid kritiseerinud ka nii konkurentsiamet kui riigikontroll.

Ettepanekule avaldasid sügisel vastuseisu nii Eesti Apteekide Ühendus kui Eesti Apteekrite Liit, kelle hinnangul ei ole õiguskantsler teemat piisavalt analüüsinud, kuulanud ära turuosaliste seisukohti, tutvunud Euroopas tehtud asjakohaste uuringute ja Euroopa Kohtu praktikaga ega tunne ravimivaldkonda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles