Plastprügi saab uue elu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töödeldud ja ringlusesse tagasi suunatud plastjäätmetest saavad ülipika elueaga ehitusmaterjalid ja aiatarbed tänu Rexest Grupis välja töötatud tehnoloogiale.
Töödeldud ja ringlusesse tagasi suunatud plastjäätmetest saavad ülipika elueaga ehitusmaterjalid ja aiatarbed tänu Rexest Grupis välja töötatud tehnoloogiale. Foto: Rexest Grupp

2009. aastal asutatud, Eesti kapitalil põhinev Kesk-Eestis Rexest Grupp püüab anda oma panuse Eesti keskkonna ja looduse hüvangusse ja töötleb plastpakendijäätmeid ümber andes neile uue elu.

 Nagu Rexest Grupi juhatuse liige Aarne Saareväli sõnab, tekkis pärast 2008. aastal toimunud «Teeme ära!» koristusaktsiooni tunne, et midagi võiks ka ise Eestimaa heaks ära teha ja ette võtta.

Mõtetest jõuti konkreetsete ideedeni ning ideedest tegudeni – nüüdseks on firma juba mitu aastat puhtama keskkonna nimel oma tehases aktiivselt plastjäätmeid ümber töötanud.

Plastmassi uus elu

«Meie eesmärk on vähendada jäätmeteket Eestis – keskmiselt jõuame oma jõududega käidelda paar tuhat tonni plastjäätmeid aastas,» sõnab Saareväli. Loomulikult tekib Eestis elutegevuse käigus plastjäätmeid mitu korda rohkem.

«Kuid oma panust andes tunneme, et liigume puhtama keskkonna suunas,» lisab ta – käitlemise eesmärk on tootmise tulemus inimestele tagasi kasutusse anda. «Soovime, et valmivad tooted oleksid igapäevaelus vajalikud ning oleksid reaalse kasuteguriga inimelule.»

Mida kogutud plastjäätmetest pärast töötlemist teha saab? «Terrassilaudu, aiatooteid, müratõkkeseinu ja muid ilmastikukindlaid ehitusmaterjale,» loetleb Saareväli.

Plastrex on ideaalne materjal paljudeks hooldusvabadeks ja esteetilisteks tarbeesemeteks ning väikeehitisteks nagu kasvatus-, liiva- ja lillekastid, aiamööbel, prügimajad, kuurid, aiamoodulid ja palju muud.

Nõnda on võimalik plastjäätmetele anda uus elu ning tarvilik kasutus – miks mitte kasutada vastupidavat materjali just seal, kus puit pikaajaliselt vastu ei pea, soovitab ettevõtte juht.

«Meie eesmärk on vähendada plastjäätmete ladestamist prügilates, sest plast laguneb looduses sadu aastaid,» selgitab mees. «Lisaks soovime tutvustada vastupidavaid, taaskasutatud plasttooteid ning nendega seotud võimalusi. Proovime motiveerida ühiskonda pakendijäätmeid senisest rohkem sorteerima, sest enam ei ole vaja plastjäätmeid prügilas ladestada või siis ära põletada.»

Mille üle aga Saareväli kõige rohkem uhkust tunneb?

Mees kinnitab, et kindlasti on ääretult tore see, kui tehtavaid pingutusi märgatakse ka väljaspool ning on tunne, et tegutsetakse ühise eesmärgi nimel.

Tootearendus jätkub

«Rexest Grupp tunnistati 2012. aastal keskkonnasõbraliku ettevõtte tootekategooria võitjaks,» ütleb ta uhkusega. «Tunnustuse pälvisime ehitusmaterjali Plastrex tootmise eest, mis suunab aastas tuhandeid tonne majapidamises tekkivaid plastjäätmeid tagasi ringlusesse.»

Grupi tegevust toetatakse euroliidu projekti «Ladestatavate plastjäätmete taaskasutamine ehitusmaterjalide tootmiseks» ning Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse teadus- ja arendustegevuse projektide toetamise programmi raames. Keskkonnaministeeriumi ettepanekul on ettevõte esitatud ka Euroopa keskkonnaauhinna üheks kandidaadiks.

Millised plaanid on tulevikuks? Saareväli selgitab, et üks suurejoonelisemaid projekte on Eestis kogutud plastjäätmete baasil toodetud massiivsete polümeersete müratõkkeseinte PlastRex ehitamine Eestis.

Esimene suurprojekt on sel suvel valmival Tartu mnt Aruvalla–Kose lõigul pikkusega ligi 2000 meetrit ja kõrgusega kuni 4 meetrit. «Puitseinte asemel polümeersete müratõkete kasutamine on mõistlik nii materjali vastupidavuse kui ka jäätmete ideaalse ringlussevõtu edendamise poolest,» julgustab tootja.

Veelgi huvitavamaks ülesandeks on koostöös Saaremaa prügila ja maaülikooliga juba suletud Kudjape prügilasse ladestatud plastjäätmete väljakaevamine, töötlemine ning suunamine uuteks PlastRex-toodeteks, mille hooldusvaba kasutus­iga on mitu aastakümmet.

Kui see projekt edukalt ellu viiakse, on jälle üks suur samm plastjäätmete loodusest kokkukogumise ning uuele elule suunamise võimaluste laiendamisel tehtud. Loodud lahendusi on võimalik tutvustada ka Eestist väljaspool, kuna polümeersete materjalide kasutamine maailmas suure tõenäosusega ei vähene – see aga tekitab omakorda loodusele plastjäätmete koormuse ning inimesele kohustuse selle taaskasutamise võimalusi laiendada.

Rexest Grupp

Ettevõte toodab Eestis kogutud plastjäätmetest vastupidavaid PlastRex-tooteid – terrassilaudu, aiatooteid, müratõkkeseinu ja muid ilmastikukindlaid ehitusmaterjale.

Ettevõte tegutseb Kesk-Eestis ning selle tootmispinnad paiknevad Väätsal, kus asub plastjäätmete käitlemise tehas ning Mäos, kus toodetakse käideldud plastist ehitusmaterjale.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles