Sotsioloog: jõupositsiooniga harjunud Reform ei suuda vähemusvalitsuses olla

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reformierakonna kunagine valimisreklaam erakonna peakorteris.
Reformierakonna kunagine valimisreklaam erakonna peakorteris. Foto: Peeter Langovits

Sotsioloog Tõnis Saartsi hinnangul on üsna vähetõenäoline, et praegune koalitsioon jätkaks vähemusvalitsusena, sest Reformierakond on harjunud valitsema jõupositsioonilt.


Saarts rääkis Vikerraadio saates «Uudis+», et vähemusvalitsus ei ole iseenesest halb idee, sest seal olles tuleb hankida toetust väga erinevatele poliitikatele ning jõupositsioonilt lähenemine kaoks ära, vahendab ERR uudised.

Eesti poliitikat vaadates saab vähemusvalitsuse peamiseks takistuseks siiski see, et Reformierakond ei suudaks uue olukorraga kohaneda, lisas ta.

«Vähemusvalitsus on koht, kus tuleb pidevalt teha kompromisse ja järeleandmisi, kogu aeg konsulteerida - see ei ole stiil, millega Reformierakond oleks harjunud,» selgitas ta ja lisas, et seda mõistab erakond ise ka.

Koalitsioonist Rahvaliiduga on Saartsi hinnangul aga vara rääkida, sest erakonna sees on väga suured vastuolud ning ka nende nõudmised ei tõota head.

Saartsi sõnul oleneb edasine paljuski praeguste koalitsioonierakondade käitumisest ja nende jäikusastmest, kui võimuerakonnad jätkavad senises stiilis, siis on uus liit sotsioloogi hinnangul kahtlane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles