Katse: kuidas maitseb kohvipakikesest tehtud rüübe

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestis toodetakse väikseid kohvipakikesi.
Eestis toodetakse väikseid kohvipakikesi. Foto: Peeter Langovits/Postimees

Eesti poodidesse on tulnud müügile teepakikesi meenutavad kohvipakid, millest piisab ühe tassi kohvi tegemiseks. Sellist kohvi toodab Eesti ettevõte. Kuidas selline hommikukohv maitseb, uuris Tarbija24 järele.

Võrreldes teada-tuntud  teepakiga, on kohvipakk märksa kogukam. Pakil oleva õpetuse kohaselt tuleb pakile peale kallata peaaegu keev vesi ning lasta 3-4 minutit tõmmata. Pakki tuleb enne tassist väljavõtmist pigistada.

«Kohvi puhul on väga oluline, et see oleks värsketest ubadest tehtud, aga see on laost tulnud ja ilmselt kaua seisnud,» oli pisut skeptiline barista Janne Rist, kes oli lahkelt nõus Tarbija24 palvel kohvi proovima.

Soovitus kasutada peaaegu keevat vett on tema sõnul igati asjakohane, sest liiga kuum vesi kõrvetaks oa ära. Ühes pakikeses on 8 grammi kohvi ja see on barista sõnul normaalne kogus näiteks espresso tegemise jaoks.  «Imelik lõhn,» tõdes Janne kohvipakikest avades. Ka kohvi valmimise aeg - 3 kuni 4 minutit tundus talle kummaliselt pikk. «Espresso tegemiseks kulub 32 sekundit alates jahvatamisest. 1,5 minutiga teen ma juba midagi väga erilist,» rääkis barista.

Neli minutit tõmmanud kohvi nuusutades tõdes Janne, et see lõhnab liiga vähe. «Kui on värske ja äsja jahvatatud, siis see lõhnab väga tugevalt. Just värske kohvi lõhn ongi see, mis jooma meelitab,» sõnas ta. Kohvi maitset iseloomustas ta väljendiga – «maitseb nagu veega lahjendatud kohvipuru». Ka puudus sellel joogil barista sõnul kohvile iseloomulik järelmaitse. «Hea kohvi üks tunnustest on lisaks lõhnale, et seda juues tekib umbes minuti pärast hea järelmaitse, aga sellel seda ei ole,» rääkis naine. Tema kohvi proovimine piirdus paari lonksuga ja rohkem ta seda juua ei soovinud.

Kohvi proovisid ka ajakirjanikud ning nemadki olid kiidusõnadega kitsid. «See lõhnab hästi,» arvas üks jooja pakki avades. Kohvi maitstes leidis ta, et see maitseb samamoodi nagu soe kange tee. «Esimene mulje on, et see on pruuniks värvitud soe vesi, aga maitse pole nii hull,» arvas teine ja lisas, et jook on kuidagi lahja. «See on küll lahjem kui lahustuv kohv, nagu lastejook, maitseb nagu viljakohv,» kõlas veel üks arvamus. «Nagu oleks tegemisel kasutatud Ameerika kohvi, sealne kohv on halb, ja doseeritud on seda ka väga vähe,» arvas  üks proovijatest. «Võrreldes nii-öelda kolm-ühes väikeste lahustuvate kohvidega, siis polegi ta kõige hullem. Aga mina olen väike kohvijooja,» tunnistas üks maitsjatest.

«Best Coffee ühe tassi filterkohvi näol on suurepärane võimalus juua maitsvat kohvi ilma presskannu või kohvimasinata,» reklaamib ettevõte end Facebookis. Ettevõtte kinnitusel on pakikeses 100 protsenti naturaalne kohv.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles