Koolireiside grupid jäävad ajaga aina väiksemaks

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapsed reisimas.
Lapsed reisimas. Foto: Panther Media / Scanpix

Reisibüroode juhatajad rääkisid, et aastatega koolides vähenenud õpilaste arv avaldab mõju ka nende ühistele tegevustele – mida väiksem grupp, seda kallim on suvine lõpureis.

Reisibüroo Perereisid juhataja Edda-Merike Pelt rääkis, et traditsiooniliselt on kõige populaarsem koolireiside aeg maikuu viimastel nädalatel ja juuni alguses. «Ega siis naljalt vaba bussi ei ole,» nentis ta.

Tavaliselt eelistatakse ka tööpäevadel reisimist, sest nii õpetajad kui ka lapsed lunastavad seeläbi endale õppetööst prii päeva. Kui näiteks Lätis käiakse kahepäevastel reisidel, siis Leetu pole alla kolme päeva mõtet minna – kõik see mõjutab mõistagi ka reisi maksumust.

Veelgi enam sõltub reisi maksumus rühma suurusest. «Vanasti olid traditsioonilised 40-liikmelised grupid ja bussid olid kõik käis. Nüüd on pigem 20-30 liiget,» meenutas 20-aastase staažiga reisibüroo Perereisid juhataja.

«Meilt on küsitud ka näiteks 4–6 lapsega reisi. On ka selliseid klasse meil Eesti koolides. See reis läheb muidugi nii kalliks, et vanemad ei jõua maksta,» tõdes Pelt. Ka laevakruiisidel käiakse tavaliselt 16–20 inimest rühmas.

Üle 300 euro ei kuluta

Reisibüroo Nordland Traveli juhataja Helen Noorkõiv leidis samuti, et rühmad on küllaltki väiksed - Eestimaa reisidel on grupis keskmiselt 15-30 inimest.

«Tavaliselt minnakse ikka ainult oma klassiga, et hoida teatavat ühtsust. Kunagi ei taheta ka kedagi lastest reisilt välja jätta – saavutatakse kokkulepe, et kõik saaksid minna,» selgitas Noorkõiv.

«Üle 300 euro üldjuhul ei maksta – see on viimane piir,» ütles Noorkõiv. Nordland Traveli kõige kallim koolireis on Pariisi – 300 eurot.

Kui näiteks kolmepäevane reis Leetu maksab 40-liikmelise grupi puhul reisibüroost Perereisid tellides näkku 110 eurot, siis 20-se rühma jaoks on reisi maksumus ühele inimesele 180 eurot. Rootsi reiside hinnaklass on sõltuvalt päevast, nädalavahetusel kallim ja tööpäevadel odavam, 50-60 eurot. Eestisiseste reiside hinnad algavad lastele 20 eurost (ühepäevane) ja maksavad kuni 60 euroni (kahepäevane). Ka Helsingis saab ära käia alla 50 euroga.

Ida-Virumaa, Palanga ja Holland

Igal aastal on lastel omad lemmiksihtkohad. Kui väiksemad kuni kuuenda klassi õpilased teevad Pelti sõnul ekskursioone tavaliselt Eestimaal, siis suuremad kibelevad juba välismaale. Noorkõivu hinnangul on Eestimaa reisid sel aastal siiski kõigi jaoks üllatavalt populaarsed.

«Väga populaarne on Eestis just Ida-Virumaal käimine. Käiakse ka linnades: tallinlased lähevad Tartusse ja tartlased tulevad Tallinnasse. Lõuna-Eestis sel aastal väga palju ei käida,» rääkis Pelt.

Noorkõiv tõdes, et ka neil on tänavune trend ühe- ja kahepäevased reisid Ida-Virumaale. Hiiumaal ja Saaremaal lapsed koolireisidel paraku eriti ei käi, sest hind tuleb niivõrd kõrge. Samas on populaarsed väiksed saared: Kihnu, Prangli, Naissaar ja Aegna.

Külastatuimad vaatamisväärsused on Eestis sel kevadel näiteks politseimuuseum Rakveres, mõisad, Kukru polaarmuuseum, Rakvere linnus, Palamuse muuseum ja Kurgja talurahvamuuseum jm.

Välismaistest reisidest toovad mõlemad juhatajad välja Palanga Leedus. Traditsioonilised reisid viivad igal suvel ka Lätti Riiga ja Jurmala veeparki, Soome ja Rootsi Stockholmi. Venemaal Peterburis käiakse pigem märtsikuus. «Peterburg on huvitaval kombel just üheksandate klasside meelispaik,» teab Noorkõiv rääkida.

Gümnaasiumis käiakse aga reisimas juba Hollandis, Prantsusmaal ja Saksamaal. Seesugustel reisidel käiakse pigem laeva ja bussiga. Kusjuures bussiga liigutakse sihtkohta mitte Poola kaudu, vaid läbi Skandinaavia. «Väga populaarne on nüüd minna laevaga Stockholmi ja siis läbi Rootsi ja Taani Saksamaale ja sealt siis veel edasi,» selgitas Noorkõiv. Sellised reisid on keskmiselt seitsmepäevased.

Lennukiga käiakse eelkõige linnareisidel. «Selline mõnepäevane linnareis on ka täiskasvanute hulgas järjest populaarsem,» rääkis Pelt. Pikematele reisidele üritatakse Noorkõivu sõnutsi ka suuremat gruppi kokku saada.

Planeerige varakult

Pelt toonitab, et tegelikult on just praegu õige aeg hakata sügist koolireisi kokku panema – planeerimist ei tohiks jätta viimasele hetkele. Üldjuhul oskavad koolid õigel ajal planeerimist alustada, teab reisibüroo juhataja.

«Siis saavad lapsevanemad vajadusel raha koguda ja reisi põhjalikumalt ette valmistada. Kui septembris mõtlema hakata, siis läheb natuke rabistamiseks,» selgitas naine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles