Teder jätkab Eesti-Vene piiril MTA tegevuse jälgimist

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toll
Toll Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Õiguskantsler Indrek Teder jätkab Eesti idapiiril maksu- ja tolliameti (MTA) tegevuse jälgimist, kuna seni ei ole viidud kehtivat seadust Euroopa Liidu õigustega kooskõlla ning ära kaotatud autopaagis oleva kütuse deklareerimist ja sihtkohta jõudmiseks vajalikust suurematelt kogustelt aktsiisi maksmist.

Eelmisel aastal pöördus õiguskantsleri poole mitu inimest, kes kaebasid, et mullu juunis hakkas maksu- ja tolliamet (MTA) nõudma, et piiril deklareeritakse Venemaalt Eestisse siseneva sõiduki standardses kütusepaagis olev kütus, mis ületab reisija sihtkohta jõudmiseks vajaliku koguse, ning et sellelt tasutakse aktsiis ja teised maksud.

Avaldajad märkisid, et kuni 2012. aasta juunini ei nõudnud MTA sõiduki standardpaagis oleva kütuse deklareerimist ega sellelt maksude tasumist. Avaldustest nähtuvalt tekitas MTA uus halduspraktika küsimusi, sest MTA ei teavitanud inimesi kirjeldatud muudatustest ning ka seepärast, et muudatustega kaasnes palju tehnilist laadi probleeme. Nii tekkisid MTA ja piiriületajate vahel sagedasti vaidlused piiriületaja reisi sihtkoha kindlaksmääramisel.

Samuti põhjustas inimestele raskusi asjaolu, et MTA nõudis piiriületajatelt kütuse Eestisse sissetoomisega kaasnevate maksude tasumist sularahas. Seda põhjusel, et piiril puudus kaardimakse võimalus ning MTA ei võimaldanud inimestel juurdepääsu internetile.

Enamikus avaldustes kurdeti ka selle üle, et MTA töötajad suhtuvad inimestesse üleolevalt ega seleta, mille alusel nõutakse paagis oleva kütuse deklareerimist ja maksude tasumist. Õiguskantsler alustas laekunud avalduste põhjal menetluse.

Analüüsi tulemusel leidis õiguskantsler, et seades sihtkoha kriteeriumi aktsiisimaksuvabastuse eelduseks, piiras Eesti kütuse kogust, mida Euroopa Liidu õiguse järgi võivad inimesed maksuvabalt ühendusevälistest riikidest Eestisse tuua.

Õiguskantsleri hinnangul ei ole selline piirang Euroopa Liidu õiguse järgi lubatav. Samuti leidis õiguskantsler, et Eesti praktika kütuse impordil kohalduva maksuvabastuse suhtes ei vasta Euroopa Liidu õigusest ja põhiseadusest tulenevale õigusselguse nõudele. Õiguskantsler soovitas rahandusministril kaaluda alkoholi-, tubaka-, kütuse- ja elektriaktsiisiseaduse asjakohaste normide muutmist.

MTA teenistujate tegevuse kohta leidis õiguskantsler, et see ei vastanud hea halduse tavale. Seda tingis ühelt poolt halduspraktika radikaalne muutmine, teatamata sellest eelnevalt avalikkusele, ning teisalt ka MTA ametnike jõuline ja ebaviisakas käitumine piiril ning menetluste läbiviimisega põhjendamatu venitamine. Õiguskantsler palus MTA peadirektoril astuda kõik võimalikud sammud, et inimeste õigused oleksid piiri ületamisel tagatud.

Vastusena õiguskantsleri soovitusele on rahandusministeerium valmistanud ette alkoholi-, tubaka-, kütuse- ja elektriaktsiisiseaduse muutmise seaduse eelnõu. Tänavu jaanuaris saadeti see eelnõu ministeeriumitele kooskõlastamiseks. Mai alguse seisuga ei olnud eelnõud veel riigikogule menetlemiseks esitatud. 2013. aastal jätkab õiguskantsler sõiduauto standardpaagis Venemaalt Eestisse sisseveetava kütuse aktsiisiga maksustamise teema jälgimist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles