Kangert võib sügisesel Vueltal tõusta tiimi liidriks

Jaan Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tanel Kangert ees, Astana liider Vincenzo Nibali (roosas särgis, Kangertilt saadud käistega) järel, rühitakse läbi lumesaju.
Tanel Kangert ees, Astana liider Vincenzo Nibali (roosas särgis, Kangertilt saadud käistega) järel, rühitakse läbi lumesaju. Foto: Reuters / Scanpix

Jaan Kirsipuu: «Kui Tanel Kangert sõidaks Itaalia velotuuril oma sõitu, oleks ta raudselt esikümnes.»

Tanel Kangerti sõit Girol on sedavõrd muljetavaldav, et augusti lõpus startival aasta kolmandal suurtuuril Vueltal võib temast saada Astana meeskonna liider. Täpsemalt niinimetatud väike liider, keda ei aidata, kuid kes ei pea ka teisi abistama, vaid võib sõita enda eest.

Kuluaarides käib tõsine jutt Kangerti tulevasest liidrirollist. Itaalia velotuuril on eestlasel võimu küll ja veel, et Astana esisõitjat Vincenzo Nibalit vedada. Laupäevasel ja pühapäevasel mäeetapil oli just Kangert see, kes viimasel tõusul gaasi põhja surus, grupi puruks rebis ja Nibalile hoo sisse andis. Ise lasi Kangert jala pärast töötegemist sirgu, et energiat mitte raisata. Ent kui poleks lasknud? Oleks kõik etapid pannud täiega?

«Kui Kangert ei peaks Girol Nibalit abistama, oleks ta raudselt esikümnes,» kinnitas Astana spordidirektor Jaan Kirsipuu. «Tal pole velotuuri jooksul olnud ainsatki päris kehva päeva.»

Leidis Girol enesekindluse

Niisiis sügisene Hispaania velotuur ja Kangerti võimalik liidriroll.

«Ma ei mõtle nii kaugele ette, vaatan, et saaks Giro lõpuni sõidetud,» teatas Kangert esimese ehmatusega, kuid möönis, et kui vorm hea, võib Vueltal kõike juhtuda.

Kirsipuu sõnas, et ametlikult pole Kangerti ülesannetest Vueltal veel räägitud, kuid: «On suur võimalus, et ta saabki seal oma sõitu sõita. Eks direktorid otsusta, kuid ma oletan, et Kangert määratakse üheks liidriks.»

Tore, kui nii juhtuks, sest tahaks näha, milleks Kangert võimeline on.

Kirsipuu: «Astana pole Kangerti võimetes iial kahelnud, pigem mees ise. Sel Girol on kõige muu kõrval väga oluline, et Kangert leidis enesekindluse.»

Vueltani on veel aega, esmalt tuleb Giroga ühele poole saada. Viimasel nädalal on neljapäevast alates kavas kolm ränkrasket etappi: esmalt 23 km pikkune eraldistardist sõit mäkke, kus suurema osa ajast on keskmine tõusunurk 6,6%, seejärel kaks päeva karmi ronimist, kusjuures reedel käiakse ära 2758 meetri kõrgusel.

Ees ülirasked etapid

Eile, puhkepäeva hommikul, teatas Kangert rõõmuga, et enesetunne on hea ja jalad kenasti all: «Pühapäeval oli keha veidi valus ja kange, sest pidime laupäeval sõtkuma viis tundi jahedas vihmas. Energiat kulus tohutult. Järgmisel päeval polnud etapp aga hull, lumesajus sõitsime vaid viimased pool tundi, adrenaliin oli siis üleval ja keha soe.»

Kusjuures Kangertil oli suisa nõnda soe, et ta andis oma sinimustvalgete otstega käised Nibalile, kes uhkelt Eesti lipuvärvides ka finišeeris.

Kangert rääkis pühapäevasest etapist veel nõndapalju, et kõik ratturid otsustasid üheskoos esimese pika tõusu rahulikult võtta. «Lepiti kokku, et keegi ei ründa. Oodata oli lumesadu ja laskumine olnuks ohtlikult libe. Päike kuivatas asfaldi siiski kiirelt ja pärast mäge läks võidusõiduks.»

Giro esimeses temposõidus oli Kangert kolmas. Kas neljapäevases eraldistardis paneb ta kõik välja, et võita?

«Kindlasti ei pane, sest reedel-laupäeval on ülirasked etapid ning Nibali liidrikohta ei tohi käest anda. Kui jalad on tugevad, sõidan eraldistarti parimal juhul 95-protsendise jõuga.»

Ka Kirsipuu kinnitab, et Kangertil, Nibali peamisel abimehel, ei anta võimalust endal midagi korda saata, sest Nibali üldvõit pole veel kaugeltki kindel.

Ent kas Astanal poleks kasulik Kangert esikümnesse aidata, sest nii saaks meeskond rohkem World Touri punkte?

Kangert: «Need mõnikümmend punkti ei tähenda mulle ega Astanale midagi. Nibali esikoht on tähtis.»

Dopingukontroll kolm korda päevas

Puhkepäeva hommikul kisti Tanel Kangert (pildil) tavapärasest rutiinist välja, sest pidi dopingukontrollidele verd andma. «Eks nad tülita üle paari päeva,» võttis Kangert asja rahulikult.

Küll aga tõdes Kangert, et Astana esirattur itaallane Vincenzo Nibali on kontrollide poolt ära solgutatud: «Itaalia velotuuri liider peab iga etapi lõpus proove andma. Ent lisaks külastavad kontrollid Nibalit ka muul ajal, mõnikord nii hommikul kui õhtul, kord itaallased, kord prantslased või ma ei tea kes. Minu arvates ületab nii tihe kontrollimine juba inimlikkuse piirid.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles