Tallinn on avalikeks töödeks eraldanud linnaosadele 1,2 miljonit krooni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töötud heakorratöödel Pääskülas.
Töötud heakorratöödel Pääskülas. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Avalike tööde tegemiseks on linnavalitsus eraldanud linnaosadele tänavu 1,2 miljonit krooni ehk ligi poole rohkem kui mullu. Sellest jääb aga ikkagi väheks.



Linna ettevõtlusameti juhataja Kairi Teniste sõnul on praegu ettevalmistamisel täiendava raha eraldamine linnaosadele, kuna viimasel ajal on lisandunud palju töötuid, kes soovivad ja vajavad sissetulekut. Ta lisas, et tasu avalikel töödel osalemise eest on 27 - 35 krooni tunnis.

Hetkel kehtiva tööturuteenuste ja -toetuste seaduse järgi võivad töötud töötada kuni 50 tundi kuus. Sel juhul ei kaota nad õigust töötuhüvitistele. Tallinn on teinud vabariigi valitsusele ettepaneku suurendada lubatud töötundide arvu 80-le, et võimaldada töötutele senisest suuremat rakendust ja sissetulekut.

Teniste sõnul pakuvad Tallinna kõik kaheksa linnaosa praegu töötutele avalikku tööd. Tänavu esimese nelja kuuga on rakendust leidnud 326 tallinlast.

Nõmme linnaosavanema Rainer Vakra sõnul võib Nõmmet inimestele avaliku töö pakkumisel musternäidiseks nimetada, sest seal on töötuid heakorratöödel kasutatud juba 2002.aastast alates. Praegu on linnaosas avalikele töödele registreerunud 17 inimest, kellest iga päev käib kohal 7 -15.

Nõmme linnaosavalitsus pakub töötutele põhiliselt mitmesuguseid heakorra- ja abitöid. Talvel näiteks libedusetõrjet ja lumekoristust, kevadel ja suvel aga parkides okste koristamist. Ka Nõmme turu renoveerimistöödel olid töötud abiks. Linnaosa heakorratöötajad jälgivad abitööliste tegemisi, kontrollivad töö kvaliteeti ning panevad tunnid kirja.

Pirita linnaosavanem Tiit Terik märkis, et linnaosa kasutas inimesi heakorratöödel juba enne töötuse buumi. Siis oli korraga väljas üks brigaad, praegu aga kolm, kuhu kuulub kokku 30 inimest. Soovijaid on rohkemgi.

Teriku sõnul puhastavad töötud põhiliselt rannametsa alust ning Pirita jõe maastikukaitseala, kuhu seal piknikku pidavad inimesed kipuvad tihti oma sodi maha jätma. Sageli tuleb koristada ka riigimaad, mida riik ise ei suvatse puhastada.

«Meil on üks eraldi töötaja, kes heakorratööde tegijatega tegeleb,» mainis Terik. «Igal hommikul kogunevad inimesed rõõmsalt linnaosavalitsuse hoone trepil ning saavad oma ülesanded kätte.»

Põhja-Tallinna linnosavanema asetäitja Jüri Jõgeva sõnul annab linnaosa iga päev tööd umbes 20 töötule. See on mõistlik arv, suurema hulga inimestega tekiks juba probleeme. Põhiliselt tehakse koristustöid Stroomi rannas, sealses metsapargis, aga ka mujal, kus parajasti just töökäsi vaja läheb.

Jõgeva märkis, et välja on kujunenud juba teatud inimeste rühm, kes käib pidevalt heakorratööd küsimas. Ta lisas, et linnavalitsus eraldab nende tööde tasumiseks piisavalt raha, nii et võiks inimesi isegi juurde võtta, aga linnaosavalitsusele oleks see liiga suur lisakoormus.

Lasnamäe linnaosavanema asetäitja Toivo Moorast kinnitas, et Lasnamäel on iga päev heakorratöödel ametis 35 töötut, kes põhiliselt korjavad haljasaladelt prügi kokku, aga istutavad ka lilli ning teevad muid abitöid. Linnaosavalitsusel on leping töötuskassaga, kes saadabki inimesi tööle, kui nad ise seda soovivad.

Moorasti sõnul on töötutega nii kokku lepitud, et nad saavad iga kuu teha kümme 5-tunnist tööpeva. Rohkem mitte, sest muidu kaotaksid nad õiguse töötuhüvitistele. Soovijaid pidavat isegi rohkem olema, kui linnaosa pragu vastu võtta suudab. Kui linnavalitsus eraldab töötute palkadeks täiendavat raha, siis võib Lasnamäel senisest rohkemgi inimesi tööd saada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles