Seeder: volikogule mingit projekti ette ei anta

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

IRLi volikogu esimehe ja Eesti-Vene piirilepingu kriitiku Helir Valdor Seederi sõnul ei ole tänaõhtuseks IRLi volikoguks otsuse projekti ette valmistatud, vaid ta loodab, et erakonna otsus lepingu toetamise või mittetoetamise osas sünnib vaba ja elava arutelu käigus.

«Minu lootus on eelkõige, et tuleb vaba ja elav arutelu, kus inimesed saavad öelda välja seda, mida nad tegelikult mõtlevad ja arvavad,» ütles Seeder täna kell 18 sadakonna erakondlase osavõtul alanud volikogu kommenteerides.

«Meil ei ole volikoguks valmistatud mingisugust otsuse projekti või eelnõud, mis on juhtkonna või ettevalmistustoimkonna poolt ette pandud. Seetõttu minu ootus ongi see, et kõik end vabalt väljendaksid ja see arutelu oleks aus ja elav.» Sealjuures ei ole välistatud, et täna õhtul erakonna otsuses selgusele ei jõutagi.

Seederi sõnul valitseb erakonnas välisministeeriumi pakutud Eesti-Vene piirileppe kahe täiendava lause osas arvamuste paljusus ja küsimus pole pelgalt selles, kas toetada ENSV piiri mahamärkimist või nõuda Tartu rahulepingu järgseid alasid. Näiteks on volikogus neid, kelle meelest pole mingit lepingut tarvis, aga ka neid, kelle meelest tuleks leping küll sõlmida, kuid tingimuste üle Venemaaga rohkem kaubelda.

Seeder esineb volikogul sõnavõtuga selle toetuseks, et lepingut välisministeeriumi pakutud kujul alla ei kirjutataks. «Mina arvan, et me peaksime praegu kõigepealt muretsema ja hoolitsema selle eest, et me sõlmitava piirilepinguga ei kahjustaks vähimalgi määral oma õigusliku järjepidevuse põhimõtet - ma täna ei ole selles jätkuvalt veendunud.»

«Teiseks ma arvan, et Eestil on piisavalt praktilisi huvisid, mis tuleks Venemaaga läbi rääkida praegu - piirilepingu sõlmimisel. Ei ole mõistlik lepingut lahutada teistest piiriga seonduvatest praktilistest küsimustest. Ma arvan, et see on praegu see ajalooline hetk, kus me peaksime need küsimused lauale tõstma, ajaloos ei pruugi nii soodsat hetke meie jaoks enam tulla,» ütles Seeder.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles