Seeder tahab plaanitust suuremat kärbet

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eelarvepõrsad.
Eelarvepõrsad. Foto: Lennart Rikk

Rahandusministri kohuseid täitva Helir-Valdor Seederi (IRL) hinnangul peaks valitsus seni plaanitud 6,1 miljardi krooni asemel parandama eelarvepositsiooni ehk vähendama kulusid ja suurendama tulusid 6,5 miljardi krooni võrra.

Seeder ütles, et Eesti Panga hinnangul ulatub kärpevajadus vähemalt 6,5 miljardi kroonini ning et ta on rahandusministri kohusetäitjana selle hinnanguga nõus. Tema sõnul on nii suur kärbe vajalik, et viia Eesti kriisist välja.

Valitsus esitas eelmisel nädalal riigikokku 3,4 miljardi krooni suuruse kärpekava ning Seederi hinnangul tuleb parlamendil järgneva kuu jooksul leida kokkulepe vähemalt kolme miljardi krooni lisamiseks kärpekavale.

«Kui me seda ei suuda teha, ületab Eesti eelarve puudujääk piiri, mida suudame kanda,» ütles Seeder.

Seni on valitsusparteid Reformierakond ning Isamaa ja Res Publica Liit (IRL) rääkinud vajadusest parandada eelarvepositsiooni 6,1 miljardi krooni võrra ning ka praegu käivatel läbirääkimistel Rahvaliiduga on räägitud just 6,1 miljardist kroonist.

Lisaks muudab kärpimise keerulisemaks ka see, et näiteks 3,4 miljardi krooni suuruses kavas oli sisse arvestatud ka õppelaenude kompenseerimise ühepoolne tühistamine, kuid selle ellu viimine on õiguslikult kaheldav, mis omakorda suurendab vajaliku kärpe mahtu veel ligi 70 miljoni krooni võrra.

Reformierakondlane Jürgen Ligi ütles täna pärast riigikogu rahanduskomisjoni istungit, kus eelarvekärbet arutati, et Maastrichti kolme protsendi eelarvedefitsiidi kriteeriumi raames püsimiseks tuleb vähendada eelarve kulusid või suurendada tulusid veel 2,6 - 3 miljardi krooni ulatuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles