FSB ekskindral: Vene luure salamõrvarid tegutsevad edasi

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Föderaalse Julgeolekuteenistuse FSB peahoone Moskvas.
Föderaalse Julgeolekuteenistuse FSB peahoone Moskvas. Foto: AFP / Scanpix

Moskva jurist ja Föderaalse Julgeolekuteenistuse FSB ekskindral Mihhail Trepaškin on veendunud, et julgeolekus töötab endiselt palgamõrvadele spetsialiseerunud üksus, kes tegutseb ka välismaal.


Trepaškini endine kolleeg, 2006. aastal Londonis mürgitatud Aleksandr Litvinenko kinnitas kunagi, et töötas just sellises rühmas, vahendas Helsingin Sanomat.

«Rühm on endiselt olemas ja seal töötavad samad inimesed,» kinnitas jurist eile Helsingis.

Litvinenkio kirjutas koos ajaloolase Juri Felštinskiga koostatud raamatus, et kuulus salajasse mõrvarühma. Grupp allus FBS koosseisus olnud salajase, organiseeritud kuritegevusega võitlevale osakonnale.

Kogu osakond saadeti pärast Litvinenko ja Trepaškini paljastusi laiali.

Trepaškin istus trellide taga aastatel 2003-2007 relva ebaseadusliku omamise pärast ja hiljem riigisaladuse paljastamise tõttu.

Litvinenko mürgitati Londonis radioaktiivse polooniumiga. Mõrva uurinud Scotland Yard soovis tunnistajana üle kuulata samal ajal vanglas viibinud Trepaškinit, kuid Venemaa ei andnud selleks luba.

Trepaškini väitel eksisteeris FSB mõrvarühm juba aastal 1996. Eksagendi sõnul raporteeris rühm oma tegevusest otse julgeolekuteenistuse juhtkonnale.

Aastal 2006 koostatud seaduse järgi võib Venemaa osaleda terrorismivastastes ettevõtmistes ka välisriikides.

«Rühma liikmed viibisid näiteks Bostonis, et selgitada välja Felštinski elukohta ja tegemisi,» rääkis Trepaškin.
Oma julgeoleku pärast on mees mures sama palju kui kõik teisedki.

Trepaškin osales Helsingis korraldatud soomlaste-venelaste rahvusfoorumi seminaril, kus arutati eriti poliitvangide olukorda Venemaal.

Foorumi väitel on Venemaal sadu poliitvange. Nende täpset arvu pole võimalik välja selgitada, kuna paljud vangid on süüdi mõistetud väljamõeldud süüdistuste alusel tavaliste kuritegude sooritamise pärast, rääks Vene vangide liidu koordinaator Sergei Aksjoniv.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles