Galerii: Jugoslaavia viimase kuninga põrm maeti ümber Serbiasse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Jugoslaavia viimase kuninga, natside okupatsiooni eest riigist põgenenud ja neljakümne kolme aasta eest Ühendriikides surnud Petar II Karadjordjevići põrm maeti pühapäeval ümber Serbiasse.

Jugoslaavia kolmas ja viimane kuningas Karadjordjević päris trooni 1934. aastal pärast oma isa kuningas Aleksandar I mõrvamist Marseille´s. Kuna Karadjordjević oli isa tapmise ajal vaid 11-aastane, valitses tema eest riiki tema onu prints Paul.

Petar krooniti 1941. aasta 27. märtsil natsidevastase riigipöörde järel kuningaks. Siiski oli ta sunnitud koos ülejäänud kuningliku perekonnaga riigist põgenema kõigest 11 päeva hiljem, kui Natsi-Saksa väed Jugoslaaviasse tungisid. Teise maailmasõja ajal elas kuningas Petar Suurbritannias, pärast sõda ei lubanud Josip Broz Tito kommunistlik režiim tal kodumaale naasta. Kuningas asus elama Ühendriikidesse, kus suri 1970. aastal 47-aastasena.

Kuninga põrm sängitatakse tema ema, Briti kuninganna Victoria lapselapselapse Marija, abikaasa, Kreeka kuninga Alexander I tütre Alexandra ning venna Andrej kõrvale.

Ümbermatmise tseremoonial osalesid Serbia president Tomislav Nikolić ja peaminister Ivica Dačić, kuningliku perekonna esindajad ja väliskülalised. Matusetalituse liturgia pidas Serbia patriarh Irinej.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles