Ansipi lõputaktika – maalähedane uhkus

Tuuli Koch
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Ansip lahkumas Reformierakonna üldkogu kõnepuldist, kus ta äsja esimehekõne lõpetas.
Andrus Ansip lahkumas Reformierakonna üldkogu kõnepuldist, kus ta äsja esimehekõne lõpetas. Foto: Margus Ansu

Just selle lööklause, mida pool aastat tagasi ei söandatud katsetada, valis Reformierakond kohalike valimiste eelkampaaniale.

Rõhutatult maalähedane Reformierakonna üldkogu laupäeval Tartus oli eelsoojendus sügisestele kohalike omavalitsuste volikogude valimistele, kus kuuldavasti püütakse Tallinnas hea tulemus saavutada niimoodi, et pannakse oma ministrid linnaosade esinumbriteks.

Nii näiteks võib justiitsminister Hanno Pevkurit tõenäoliselt näha pealinnas Mustamäe esinumbrina, endine justiitsminister Kristen Michal hakkab tõenäoliselt püüdma Pirita rahva hääli. Välisminister Urmas Paetist saab ilmselt Nõmme esinimi. Need olid jutud, mida peale ametlike kõnede ja juhatuse valimise õlepallidest palistatud Eesti Maaülikooli spordihoones räägiti.

Ühe päevajuhi, riigikogu liikme Arto Aasa sõnul on Tartu andnud Eestile kolm asja: «Ülikooli, Ansipi ja ... strippar Marco (Marko Tasane – toim)». Lõbus naer saatis saalis nii seda lauset kui ka uuesti esimeheks valitud Andrus Ansipi anekdooti, mida ta oli kuulnud just laupäeva hommikul: «Läinud kord üks mees siit linnast erakonnajuhiks ... ja jäänudki.»

Arvestades, et tegemist oli kauaaegse partei- ja valitsusjuhi Ansipi viimase esimeheks kandideerimisega, ei olnud saalis ülearuseid tundepuhanguid ega tänuhärdust, mis on märk sellest, et Reformierakond ei ole liidrikeskne erakond ning juba praegu mäsleb mitu leeri.

On see edasiminek või mitte – juhatusse saamine oli mõne erakonna liikme jaoks elu ja surma küsimus, nagu rääkisid paar kauaaegset juhatuse liiget, ning see tekitas erakonnas eelnevalt pingeid.

Aastatagused haavad paistsid laupäeval vähemalt kõnemeeste sõnavõttudest selgelt välja. Jaanus Tamkivi, Reformierakonna riigikogu fraktsiooni juht ja muhe Saaremaa mees, ütles kõnepuldis: «Aasta eest olid metssead rukki tunginud. Trampimist oli palju. Nüüd on ilm parem.»

Reitingud ei ole küll tõusuteel, kuid erakond rõõmustab, et neil on üle 13 000 liikme ja viimase kahe aastaga on neid juurde tulnud üle 5000.

«On põhjust olla objektiivselt optimistlik,» ütles erakonna peasekretär Martin Kukk, pidades silmas pärast kohalikke valimisi saabuvaid europarlamendi valimisi, kus Reformierakond loodab saada kuuest kohast kaks.

Neile kohtadele võiksid Kuke hinnangul kandideerida Kristiina Ojuland, Urmas Paet ja Igor Gräzin ning ... «loodetavasti ka Siim Kallas».

Pärast valimisi omavahel vestelnud värske juhatuse vanad liikmed välisminister Paet ja Tartu linnapea Urmas Kruuse leidsid, et kokku sai igati tegus seltskond.

«Tähelepanuväärne on see, et naisi on rohkem,» ütles Paet.

«See on märk suhtumise ja arusaamade muutumisest laiemalt,» leidis Kruuse.

Küsimusele, et kas neil on hea meel, et ei saanud teoks kuuldus, justkui soovitakse juhatuses suurem verevahetus teha, vastas Paet: «Mina ei ole seda kunagi tunnetanud. On olnud ikka positiivne programm ja kampaania ning kandidaadid on seisnud kellegi eest, mitte kellegi vastu.»

Uus juhatus

Reformierakonna üldkogul valiti erakonna esimeheks tagasi Andrus Ansip, kes sai 1212 häält.

Juhatusse valiti

• riigikogu liige Kaja Kallas (909 häält), uus liige

• Tartu linnapea Urmas Kruuse (704)

• kultuuriminister Rein Lang (501)

• rahandusminister Jürgen Ligi (793)

• riigikogu liige Kalev Lillo (485)

• Euroopa Parlamendi liige Kristiina Ojuland (779), uus liige

• välisminister Urmas Paet (849)

• keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannus (827)

• justiitsminister Hanno Pevkur (774)

• riigikogu aseesimees Laine Randjärv (535)

• riigikogu liige Valdo Randpere (581)

• sotsiaalminister Taavi Rõivas (698)

• riigikogu liige Jaanus Tamkivi (554)

• peaministri büroo juht Kairi Uustulnd (496), uus liige

Allikas: PM

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles