Loodav valitsusliit jätab tulumaksu puutumata

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IRLi juht Mart Laar, valitsusjuht Andrus Ansip ja Rahvaliidu juht Karel Rüütli.
IRLi juht Mart Laar, valitsusjuht Andrus Ansip ja Rahvaliidu juht Karel Rüütli. Illustratsioon: Kaupo Kott

Eile hilisõhtul esialgse koalitsioonileppe teksti kokku kirjutanud Reformierakond, Isamaa ja Res Publica Liit (IRL) ning Rahvaliit jätavad tulumaksu tõstmata, küll aga peaksid juba sel aastal kerkima käibemaks ning töötuskindlustusmaks.

Kolme partei vahel eile sõlmitud esialgne kokkulepe näeb ette 6,1 miljardi krooni suurust kärbet selle aasta eelarvest ning ka 2010. aasta prognoositava eelarve defitsiidi jäämist kolme protsendi piiresse.

6,1 miljardi krooni suurusest kärpest on valitsus 3,4 miljardit krooni juba heaks kiitnud ning riigikokku saatnud, kuid 2,7 miljardi krooni suurune osa sellest on seniajani lahtine. Postimees.ee andmetel sisaldab eile kokku lepitud 2,7 miljardi krooni suurune kava töötute uutest hüvitistest loobumist, töötuskindlustusmaksu tõstmist 4,5 protsendi peale ning käibemaksu kergitamist kahe protsendipunkti võrra 18-lt 20-le.

Uutest hüvitistest loobumine annab plaani kohaselt 1,1 miljardit krooni, töötuskindlustusmaksu tõstmine 500 miljonit krooni ning käibemaksu kergitamine 800 miljonit krooni.

Lisaks sisaldab plaan veel dividendide võtmist Eesti Pangast, Eesti Energiast ja Eesti Lotost. Samuti on kõne all gaasi ja elektri aktsiisi tõstmine.

Plaan ei näe ette tulumaksu tõstmist ega ka pensionide alandamist ei sel aastal ega ka tuleval aastal. 2010. aasta eelarvepositsiooni parandamiseks on kavas veelgi lõigata väiksemaks ministeeriumide ja nende valdkondade tegevuskulusid.

Samuti loodavad parteid, et riik teenib tuleval aastal ligi 2,7 miljardit krooni erakorralist tulu riigifirmade dividendidelt, saastekvootide müügist ning Eesti Loto ning Eesti Lootsi andmisest erafirmadele opereerida.

IRLi peasekretär Margus Tsahkna jõudis juba öösel teatada, et eilsetel läbirääkimistel välja käidud numbrid võivad olla liiga optimistlikud ning Postimees.ee andmetel kahtleb erakond just eelkõige nii suures mahus erakorraliste tulude saamises.

Täna kogunevad parteide juhtorganid ning hakkavad kokkulepitud teksti üle vaatama ning hindama. Kell 16 peaksid parteide esindajad aga kogunema taas ühise laua taha, et ka ministriportfellid ära jagada. Suure tõenäosusega saab Rahvaliit endale kaks sotsidest tühjaks jäänud ministrikohta - rahandusministri ja siseministri koha. Rahvastikuministri koht aga kaotatakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles