Aafrika Liit moodustab kiirreageerimisjõud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aafrika Liidu esimees, Etioopia president Hailemariam Desalegn (paremal).
Aafrika Liidu esimees, Etioopia president Hailemariam Desalegn (paremal). Foto: SCANPIX

Aafrika Liit teatas esmaspäeval kiirreageerimisjõudude loomisest kriiside kiireks lahendamiseks kontinendil, kuna plaanitud rahujõud pole kümne aasta jooksul endiselt tegevusvalmis.

«Peaaegu kõik liikmesmaad on ühel meelel vajaduses moodustada Aafrika kiirreageerimisjõud,» ütles Aafrika Liidu esimees, Etioopia president Hailemariam Desalegn ühenduse kahepäevase tippkohtumise lõpus.

ALi julgeolekuvoliniku Ramtane Lamamra sõnul oleks kiirreageerimisjõudude loomine ajutine abinõu bloki alaliste rahujõudude tegevusvalmiduse saavutamiseni,

ALi 32 500-meheliste rahujõudude loomine ei ole kümne aastaga kuigivõrd edenenud, praegu on tegevusvalmiduseni jõudmisele lähedal vaid kaks viiest regionaalsest allüksusest.

«Kriise, põhiseadusvastaseid valitsuse vahetusi ja inimõiguste massilisi rikkumisi leiab tõenäoliselt ka edaspidi aset, nii et me ei saa oodata, kuni meil on kasutusvalmis täiuslik vahend,» lisas Lamamra, kelle sõnul kiirreageerimisjõududesse on juba lubanud vägesid saata Lõuna-Aafrika Vabariik, Uganda ja Etioopia.

AL pälvis teravat kriitikat suutmatuse tõttu reageerida piisavalt kiiresti Mali mullu märtsis toimunud riigipöördele, mis avas tee riigi põhjaosa hõivamisele islamistide poolt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles