LCD ekraani looja võitis Euroopa leiutaja elutöö auhinna

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martin Schadt.
Martin Schadt. Foto: Euroopa Patendiamet

Euroopa Patendiamet valis täna välja 2013. aasta leiutaja auhinna laureaadid. Elutöö kategoorias võitis šveitslane Martin Schadt, kes mõtles välja esimese LCD ekraani.

Schadt kandideeris auhinnale koos ARM mikroprotsessori arhitektuuri looja Sophie Wilsoni ning vähiravis kasutatava prootonteraapia tsüklotroni looja, belglase Yves Jongeniga. Wilsoni leiutist kasutab tänapäeval umbes 95 protsenti kasutusel olevatest nutiseadmetest.

Lisaks elutöö auhinnale valiti võitjad veel tööstuse, väikese- ja keskmise suurusega ettevõtte, teadustöö ja Euroopa-välise leiutise kategoorias.

Viimase võitsid ameeriklased Ajay V. Bhatt, Bala Sudarshan Cadambi, Jeff Morriss, Shaun Knoll, Shelagh Callahan, kes mõtlesid välja tänapäeval igas sülearvutis leiduva USB sisendi. Auhinna andis üle sama kategooria mullune võitja austraallane John O'Sullivan, kes koos kolleegidega sai auhinna traadita interneti alustala loomise eest.

Teadustöö kategooria auhinna said Prantsusmaad ja Itaaliat esindavad Patrick Couvreur, Barbara Stella, Véronique Rosilio, Luigi Cattel, kes leiutasid nanokapslid, mis on 70 korda väiksemad kui punased verelibled. Kapslid on mõeldud kõhunäärmevähi raviks, ent selle täieliku tehnoloogia väljatöötamine on Couvreuri sõnul veel 15 aasta kaugusel.

Tööstuse kategooria panid kinni austerlased Claus Hämmerle and Klaus Brüstle, tänu kellele saab sahtleid ja uksi sulgeda ilma pauguta ehk kes mõtlesid välja summuti või teisisõnu sordiini, mis sunnib sahtli aeglasemalt sulguma.

Väikese ja keskmise suurusega ettevõte kategoorias võitis rootslane Pål Nyrén. Viimane lõi DNA pürosekveneerimistehnika, mida saab kasutada vähiravis.

Eestlasi tänavu nominentide seas ei olnud. Viimati kandideeris Eesti teadlane Mart Min teadustöö kategoorias 2011. aastal elektrilise takistuse mõõtetehnoloogia väljatöötamise eest. Sellise meetodiga saab mõõta materjali või aine takistust elektrivoolule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles