Esimesed kaheksa vabatahtlikku merepäästjat läbisid üksusejuhi koolituse

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üksusejuhi koolitusel osalenud alused Toila sadamas.
Üksusejuhi koolitusel osalenud alused Toila sadamas. Foto: Eimar Täht

24.-26. maini viidi Toilas esmakordselt Eestis läbi uue politsei ja piirivalve seaduse nõuetele vastava õppekava alusel vabatahtlike merepäästjate 2. astme ehk üksusejuhi koolitus, mille tulemusel atesteeriti kaheksa vabatahtliku merepäästeüksuse juhti.

«Käesolev hooaeg on vabatahtlikele merepäästjatele eriline – jõustunud politsei ja piirivalve seaduse peatükk, mis reguleerib vabatahtlikku merepäästet, annab seadusliku aluse vabatahtlike kaasamiseks merepäästetöödele,» rääkis Eesti Vabatahtliku Mere- ja Järvepääste juhatuse esimees Ene Kalmus. «Sellega antakse vabatahtlikele sotsiaalsed garantiid ning kaetakse nende väljasõidukulud, kui tegemist on inimelu päästmise operatsiooniga.»

Kalmus lisas, et seadusega kaasnevad ka kohustused – ning üheks olulisemaks kohustuseks on vastava ettevalmistuse ja koolituse läbimine.

Merepäästeüksust saab juhtida inimene, kes on läbinud 2. astme koolituse – ehk teisisõnu tal on teadmised ja oskused meeskonna juhtimisest, pääste- ja otsinguoperatsiooni planeerimisest, koostööst merevalvekeskuse ja teiste päästeüksustega.

«Iseenesest mõistetavalt ei tee kursus veel kellestki meremeest ega laeva kaptenit, kuid enamusel vabatahtlikest on selja taga pikk meresõidukogemus ja päästepraktika ning ühingud saadavad 2. astme koolitusele ikka oma parimad,» selgitas Kalmus.

Tänu heale rahvusvahelisele koostööle ning praktilistele ja tulemuslikele projektidele Soome Merepäästeseltsiga on Eesti Vabatahtlik Mere- ja Järvepääste saanud juba 2006. aastast alates korraldada tasemel väljaõpet merepäästjatele ning loonud tugevatel alustel koolitussüsteemi.

«Paljud meie vabatahtlikest on läbinud juba 300-400 tunni ulatuses erinevaid õppusi ning 16 neist on juba varem omandanud merepäästeüksuse juhi taseme ja tegutsevad ise aktiivsete koolitajatena,» ütles Kalmus.

Toilas läbi viidud 25-tunnise üksusejuhi koolituse raames toimusid nii teoreetilised tunnid kui praktilised harjutused merel ja maismaal: õpiti tööohutust, seadusandlust, MOB-olukorra lahendamist, meremeheoskusi, meresidet, veest päästmist ja kannatanu transporti, evakuatsiooni ja suurõnnetuste päästeoperatsioonide organiseerimist ja läbiviimist, tehnilise abi andmist alustele, otsinguid ja otsinguoperatsioonide juhtimist ning merepäästeüksuse juhtimist ja tegevuse planeerimist.

Koolitusel osalesid vabatahtlike merepäästeüksuste juhid Toilast, Saadjärvelt, Võrtsjärvelt ja Viimsist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles