Lugeja küsib: kas kuivkemmergut võib tühjendada oma krundile?

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuivkemmerg metsa veerel.
Kuivkemmerg metsa veerel. Foto: Tiina Kõrtsini / Õhtuleht

«Kas kuivkäimlaid võib omanik ise tühjendada ning kuhu ta võib selle sisu panna?» soovis lugeja teada.

Vastab keskkonnaministeeriumi veeosakonna juhataja Karin Kroon.

Kuivkäimlate tühjendamist reguleeritakse jäätmeseaduse alusel kehtestatud kohaliku omavalitsuse (edaspidid KOV) poolt kehtestatud jäätmehoolduseeskirjaga või veeseaduse alusel KOV-i poolt kehtestatud reovee kohtkäitlus ja äraveo eeskirjaga.

Omavalitsused  korraldavad kuivkäimlate tühjendamist erinevalt.

Kui jäätmehoolduseeskiri võimaldab kuivkäimla jäätmeid komposteerida, siis on see lubatud. Samas eriti tiheasutusalal on kompostimine kinnistul üldisena just KOV-i jäätmehoolduseskirjaga reguleeritud ja kompostimiseks saab kasutada vaid aia- ja pargijäätmeid ning nn köögijäätmeid.

Kui kuivkäimla jäätmete kompostimine on lubatud, siis tuleb jälgida, et see naabreid ei häiriks, sest ka hajaasutusaladel võivad mõned majapidamised siiski üsna lähestikku asuda. Lisaks tuleb jälgida üldiseid veekaitse nõudeid (näiteks et kompostimine ei toimuks puurkaevu sanitaarkaitsealal või veekogu veekaitsevööndis jne).

Kui jäätmehoolduseeskiri ei võimalda kuivkäimlate sisu komposteerimist, siis tuleb lähtuda reovee kohtkäitluse ja äraveo eeskirjast. Sellisel juhul kohaldatakse reovee käitlemise nõudeid ehk kuivkäimla sisu tuleb vedada reoveepuhastisse ja seda saab teha ainult isik, kellel on vastav purgimisluba või leping puhastiga. Purgimisluba väljastab purgla omanik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles