Venemaa opositsioon: Sotši olümpia on «suur pettus»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Boris Nemtsov
Boris Nemtsov Foto: SCANPIX

Venemaa opositsioonijuhtide sõnul on 2014. aasta Sotši olümpiamängudeks mõeldud summast kadunud kuni 30 miljardit dollarit.

Boris Nemtsovi ja Leonid Martõnjuki sõnul on need taliolümpiamängud «suur pettus» ja korruptsioon, olles läbi olümpiaajaloo kõige kallimad oma 50 miljardi dollarilise maksumusega, edastab BBC.

Opositsiooni kohaselt ei ole olümpia ettevalmistamise puhul tegemist õiglase ärilise konkurentsiga, vaid kasu saavad vaid need ärimehed, kes on president Vladimir Putini sõbrad.

 Venemaa võimud on eitanud pettust ja nepotismi.

Nemtsovi sõnul soovib ta, et prokuratuur uuriks olümpiamängude ärilist poolt.

Samuti seadis ta kahtluse alla selle, miks taliolümpia korraldatakse Musta mere ääres subtroopilise kliimaga kohas.

«Hoolimata pahatahtlikest inimestest toimuvad 2014. aasta taliolümpiamängud just subtroopilises Sotšis,» lausus Venemaa asepeaminister Dimitri Kozak, kes vastutab olümpiamängude ettevalmistuse ja korralduse eest.

Rahvusvahelise olümpiakomitee (IOC) pressiesindaja Mark Adams sõnas, et Venemaal suhtutakse korruptsiooni väidetesse tõsiselt ning sellega tegeleb Putin isiklikult.

Nemtsov ja Martnjuk avaldasid oma raporti pärast kuud kestnud analüüsi. Poliitikute sõnul paljastus korruptsioon, kui nad vaatasid plaanitud kulutusi, lõplikku kulu ning varasemate olümpiamängudele kulunud summasid.

«Sotši olümpia kulutused on suuremad kui kõikidel 21 varasema taliolümpia kulutused kokku. Meie andmetel on kadunud umbes 25 – 30 miljardit dollarit, mis võisid endale taskusse pista Putinile lähedased firmad ja oligarhid,» seisis raportis.

Opositsiooni arvates võidi kadunud raha kasutada 3000 kilomeetri tee-ehituseks või siis 800 000 inimesele uue korteri ehitamiseks.

Nad lisasid, et esmalt pidid Sotši olümpiamängude kulutused olema 12 miljardit dollarit, kuid need on kerkinud üle nelja korra suuremaks.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles