Viis nõuannet selleks, et töö kodus jõudsamalt edeneks

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kodutöötaja
Kodutöötaja Foto: SCANPIX

Ajajuhtimise koolitaja Ardo Reinsalu sõnul on paindlikul töökorraldusel palju eeliseid traditsioonilise kellast-kellani kontoris tööl käimise ees. «Näiteks Tallinnas kulutab inimene keskmiselt tund aega päevast tööle minemiseks ja sealt tulemiseks, aastas kulub aga niimoodi kuus töönädalat,» rääkis Reinsalu tänasel kaugtööteemalisel seminaril.

Ta või välja ka USAs tehtud uuringu, millest selgub, et kaks kolmandikku avatud kontoris töötavatest inimestest kurdab selle üle, et puudub vaikne nurgake, kus tööd teha. «Öeldakse, et avatud kontoris võib inimeste töö produktiivsus olla kuni 20 protsenti madalam,» sõnas Reinsalu. Avatud kontori tüüpiline puudus on ka palju katkestusi. Ka seda on uuritud ning välja tuli, et kontoris katkestavad erinevad segajad töötamist iga 2-3 minuti tagant. Selgus ka, et ühel korras neljast ei lõpeta inimesed pärast katkestuse toimumist enam käsilolevat tegevust. Nii röövivad kontorisegajad umbes 2 tundi tööpäevast. «Kui meid segatakse, siis kulub 15-20 minutit, et saavutada endine kontsentreerumisvõime. Samas seda aega meile ei anta, sest enne tuleb uus katkestus. Sisuliselt on päeva keskmine töövõime katkestuste tõttu koguaeg allapoole võimeid,» lisas Reinsalu. «Kõige selle valguses tekib küsimus, et kas me ikka teeme tööd õigesti.»

Reinsalu sõnul arvavad paljud, et kodu on ideaalne koht töötamiseks. Reinsalu jagas nõuandeid, kuidas töötada kodus efektiivselt:

  • Peab olema konkreetne töökoht. See ei pea olema laud, aga kindlasti ei tohiks see olla voodi või diivanil koht, kus tavaliselt telekat vaatate.
  • Peab olema ajaline graafik – et nüüd ma lähen ja  teen tööd. See on endale ette seatud töötegemise aeg, mille ajal ei tehta köögis võileiba ega võeta pesumasinast pesu välja, kui masin töö lõpetab.  
  • Pereliikmed ja lemmikloomad on suurimad segajad kodus. Kui üritate samal ajal tööd teha ja lapsega suhelda, siis kannatavad mõlemad tegevused. Töö tegemiseks leida see aeg, kui pereliikmeid ei sega.
  • Tööalane rutiin – tööaja algus võiks olla igal päeval sama ka kodus. Ei pea alustama kell kaheksa, ise valid, millal on sulle kõige sobivam aeg alustada.
  • Kasutage Skype`i. Paljud ettevõtted kasutavad seda, et vähendada kontoris mürataset. Kui ettevõttes juba on selline suhtluskultuur, siis ei ole enam vahet, kas töökaaslane asub sinust kolme meetri või kolme kilomeetri kaugusel. Tõsi, selline suhtlus ei asenda kunagi näost-näkku suhtlemist ja on teemasid, mida kindlasti ei tohi edastada Skype või e-kirja tee.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles