Politoloog ei annaks valimistel laste eest lisahääli

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politoloog ei soovita alaealiste laste eest lapsevanematele valimistel lisahäält anda.
Politoloog ei soovita alaealiste laste eest lapsevanematele valimistel lisahäält anda. Foto: Caro / Scanpix

Politoloog Rein Toomla näeb mitmeid ohtusid lastevanemate välja käidud idees anda iga alaealise lapse eest lapsevanematele valimistel lisahääl. Tema ettepanek on hoopis kaaluda valimisiga alandada.

Toomla sõnul ei ole idee iseenesest täiesti uuenduslik ja seda on tõsiselt arutatud ka poliitikute ringkondades.

«Aga ettepanek on vastuolus sellega, et valimisiga algab meil praegu 18. eluaastast. Piltlikult öeldes viiksime siis valimisea rinnalapseni välja,» lisas politoloog. «See võiks tähendada, et tegelikult peaksid saama valimas käia ka vahepealsed. Miks siis ka mitte?»

Teiseks tekib tema sõnul küsimus, kes lapse eest hääle saab - kas ema või isa. «Kui on kaks last, siis probleemi pole, aga kui on paaritu arv, tekitab see tõsise probleemi,» tõi ta välja teise probleemi.

«Kolmas probleem: kui seadustada see niinimetatud hooldushääletamine, siis mida arvab sellest näiteks 17-aastane, kas tema ei tahaks seda häält endale saada? Kas ta on väga nõus, et tema ema või isa läheb kahekordistab oma erakondlikke eelistusi?» küsis politoloog. «Ka 15-aastane on õppinud ühiskonnaõpetust, ta teab, mis valimised on, äkki ta tahaks ise valida?»

Ta ei pidanud päris vettpidavaks ka retoorikat, et see võiks aidata tõsta lastevanemate olulisust ühiskonnas. «Siis me peaks eristama lastetud perekonnad ja lastetud perekonnad ja jõuame delikaatse dilemma juurde. Edasi võib-olla tulevad teised head tahted: näiteks lisahääled õpetajatele või ajakirjanikele, kes teavad palju asju. Kindlasti tuleb mingi grupp, kes leiab ka, et nad on erakordselt olulised ja andke meile lisahääl juurde,» kõneles Toomla.

Kokkuvõttes leiab Toomla, et selliste ettepanekute väljakäimine võib viia absurdsete tulemusteni, kus igasugused survegrupid võivad hakata oma tahtmisi nõudma.

«Mina hoiaks selles osas ranget joont ja oleks pigem valmis diskuteerima, kas võiks alandada valimisiga. On olemas maid, kus valima lastakse alates 16. või 17. eluaastast. «Miks mitte seda kaaluda,» käis Rein Toomla omalt poolt välja.

Eile kogunenud noored emad tegid kodanikualgatusena üleskutse anda lapsevanematele valimistel lisahääl iga alaealise lapse eest. Nende hinnangul pole praegu Eesti ühiskonnas lapsed mitte kapital, vaid justkui mingi puue.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles