Libahääletuse leht internetis ei ole ebaseaduslik

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fragment valimiste libaleheküljest
Fragment valimiste libaleheküljest Foto: eestivalib.eu

Internetis avatud leht eestivalib.eu lubab kõigil ID-kaardiga hääletada europarlamendi saadikuid, jättes eksliku mulje valimisleheküljest. Politsei hinnangul sellise veebiküljega valimiste ajal seaduse vastu ei eksita.

«Eesti valib deputaate Europarlamenti» on lehekülje pealkiri ja üleskutse lubab, et hääletada võivad kõik. Lehel on kõigi europarlamendi kandidaatide fotod ja samas saab vaadata kohe ka statistikat, mille järgi oli täna kella 16 seisuga 47 protsendiga populaarseim kandidaat Dmitri Klenski.

Põhjalikuma uurimise peale leiab ka lehe koostaja - Vene Erakond Eestis.

Vabariigi Valimiskomisjoni esimees Heiki Sibul ütles Postimees.ee'le, et pöördus nimetatud veebilehe asjus eile politsei poole, kes juhtumis süüteo koosseisu ei tuvastanud.

«Vabariigi Valimiskomisjon on oma pöördumistes avalikkuse poole rõhutanud, et elektrooniliselt saab hääletada ainult aadressil www.valimised.ee, muud veebilehed ei võimalda sooritada tegelikku hääletamist,» lisas Sibul.

Politsei lehte ebaseaduslikuks ei pea

Politsei arvates veebileht eestivalib.eu ei riku seadust, kuna sisuliselt ei ole tegemist hääletamisega, vaid ainult küsitlusega, teatas politseiameti pressiesindaja Anne Osvet.

«Inimesele, kes sellele lehele siseneb, võib esmapilgul küll tunduda, et ta saab seal keskkonnas ka valida, kuid kasutajatingimustega tutvudes saab selgeks, et ID-kaarti kasutades on võimalik osaleda üksnes küsitluses, mitte aga ei saa hääletada ega valimises osaleda,» selgitas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles