Altminekud tekitasid küsimusi

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sevillas lõppenud sõudmise EMil oli Eesti koondise suurimaks pettumuseks Tõnu Endreksoni 12. koht meeste ühepaadil.
Sevillas lõppenud sõudmise EMil oli Eesti koondise suurimaks pettumuseks Tõnu Endreksoni 12. koht meeste ühepaadil. Foto: Fred Killing

Sevillas lõppenud sõudmise EMil katkes eestlaste viis aastat kestnud medalivõitmine, parimaks tulemuseks jäi tänavu seitsmes koht.

Sevillas toimunud sõudmise EMi eel loodeti näha kõiki nelja Eesti paatkonda finaalis, kuid sinnani keegi ei jõudnud. Pärast 2008. aastal Kreekas toimunud Euroopa meistrivõistlusi oli tegemist ka esimese EMiga, kus eestlastel jäi medal võitmata.

Mullu oli eestlastel välja panna tugev neljapaat (Kaspar Taimsoo, Tõnu Endrekson, Allar Raja, Andrei Jämsä), kes tõi olümpialt neljanda koha ja EMilt kuldse autasu. Talvel see kooslus lagunes ja nüüd prooviti medaleid võita teisiti, kuid tulutult.

Kõik neli Eesti paatkonda pidid pühapäeval heitlema B-finaalis ning seal suutsid võidu ehk EMil kokkuvõttes seitsmenda koha saada Kaisa Paju­salu naiste ühepaadil ning Taimsoo ja Raja kahesel. Hooaja eel kokku istunud neljane koosseisus Kaur Kuslap, Sten-Erik Anderson, Vladimir Latin ja Joosep Laos lõpetas võistluse kümnendana ja koondise kogenuim liige Tõnu Endrekson leppis 12. kohaga.

Kui EMi eel loodeti medaleid eelkõige kahepaadilt ja Endreksonilt, siis Taimsoo haigus tõmbas esimesele joone peale ning teise lootuse kustutas kehv vorm. «Vormikõveraga ei läinud pihta ja ei olnud piisavalt värskust,» tunnistas tänavuse hooaja eel taas Endreksoni juhendama hakanud Tatjana Jaanson, et sportlase vorm ei olnud tiitlivõistluseks just kõige parem.

«Arvatavasti sain lennujaamas mingi viiruse külge ja see jättis suure jälje. Kaalusime ka üldse võistlusest loobumist, kuid tulime lõpuks ikka starti,» tunnistas palaviku käes vaevelnud Taimsoo. «Selles mõttes läks ikka kehvasti, et üle viie aasta jäi EMilt medal võitmata.»

Talvel mitu kuud Uus-Meremaal harjutanud ja seejärel kodumaal ka treenerit vahetanud Pajusalu lootis samuti EMilt enamat. «B-finaali sõit oli rahuldav. Kokkuvõttes ei olnud midagi väga head – tulemus oleks võinud parem olla. Kuu aega tagasi hakkasin harjutama Matti Killingu käe all ning seejärel muutsime minu sõidutehnikat ja see ei ole veel nii loomulikult käe sees,» sõnas Pajusalu. «Usun, et tehtud muudatused tasuvad end ära. Sõudmine on väga tehniline ala ja siin võtab uue asja omandamine aega. Minu puhul on ikka nii, et hooaja jooksul loksuvad asjad paika.»

Mõningaid kiidusõnu teenis EMil kümnendana lõpetanud neljapaat. «Minu arvates tegid nemad koondislastest kõige parema tulemuse. Poolfinaalis tehti kõva sõit ja finaalikoht ei jäänud kaugele. Aegu võrreldes oli nende kaotus kõige väiksem,» märkis sõudeliidu president Rein Kilk.

EMi järel tunnistas Kilk siiski, et talvel tehtud otsus, mille järel jätkasid mullused neljapaadi liikmed Taimsoo ja Raja treenimist Matti Killingu juhendamisel ning Endrekson ja Andrei Jämsä siirdusid Jaansoni käe alla, ei ole ennast praeguse seisuga ära tasunud.

«Tõime Jaansoni tipptreenerite sekka tagasi ja teadsime, et selle hind on kullapaadi (neljapaadi) lõhkumine. Arvasime, et vahetame ühe kuldmedali arvatavasti kahe kahvatumat värvi medali vastu. See oli hind, mida olime valmis maksma. Praegu tundub, et see hind oli ikkagi kõrgem, kuna Endrekson ei jäänud medalist sekundite kaugusele, vaid oli B-finaali punane latern,» hindas Kilk. «Oleme harjunud EMil medaleid võitma ja selles mõttes oli vaieldamatult tegemist pettumusega.»

Juba EMi eel mainiti, et sel nädalal tuleb kokku taas sõudeliidu juhatus ja seal vaadatakse, kuidas ja milliste paatkondadega edasi minna. Kas siinkohal võiks nüüd oodata mõningaid muudatusi?

«Kuulame treenerite ja sportlaste arvamused ning mõtted esmalt ära. Mingid muutused teeme kindlasti. Mina pakuksin välja, et Taimsoo ja Raja osaleksid ühel MK-etapil veel kahepaadil. Vajadusel on meil alati tagataskust võtta OMil neljandaks tulnud neljane. Seni ei ole nendele meestele väärilist vahetust tulnud,» rääkis sõudeliidu peasekretär Jaan Tults «Vägede ülevaatus on toimunud ja nüüd tuleb hakata sättima. Tõenäoliselt mõtleme välja skeemi, kuidas edasi minna.»

«Loogiline oleks olnud jätkata mulluse neljapaadiga. Tundub, et praegune seis ei ole Endreksonil ja Jämsäl kiita. Samas on olemas ka tõusev noorte meeste neljapaat. Kuulame kõikide arvamused ja mõtted ära – mõtlemist tuleb kindlasti kõvasti,» lisas Kilk. «Kolme nädala pärast on Eatonis juba MK-etapp ning vaevalt keegi ütleb Taimsoole ja Rajale, et te ei või seal kahest sõita. Samas tundub, et Endreksonil ja Jämsäl ei oleks mõtet seal ühepaati sõita. Kui mingeid otsuseid teha, siis tuleb seda kahjuks teha kellegi arvelt.»

«Seda võib oodata, et mingid muutused tulevad, aga spekuleerida ei tahaks ja välja öelda veel ei julgeks. Meil on Allari ja Mattiga oma mõtted olemas,» märkis Taimsoo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles