Viive-Riina Ruus: Reaali põhikool on halb pretsedent

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viive-Riina Ruus
Viive-Riina Ruus Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Tallinna Ülikooli emeriitprofessor Viive-Riina Ruus kirjutab, et erapõhikooli asutamine Tallinna reaalkooli sotsiaalse kapitali toel on pretsedent, mis annab avalikkusele signaali, et Eestis on teretulnud erahariduse laienemine juba kohustusliku põhihariduse tasemel, alusel ja asemel.

Erapõhikooli asutamine Tallinna reaalkooli sotsiaalse kapitali toel on märgilise tähendusega. 130-aastane koolimaja on vanem kui Eesti Vabariik. Selle kooli õpetajad ja õpilased võitlesid iseseisvuse eest Vabadussõjas. Praegugi sisendab kooli kõrval olev ausammas aukartust nende eneseohverduse ja vapruse ees. Reaal on avaliku ruumi osa, nagu Estonia või Draamateater. Sama võõrastav, nagu oleks Estonia erateater, on ka reaali erakool.

Sellise kooli loomine on pretsedent, mis annab avalikkusele signaali, et Eestis on teretulnud erahariduse laienemine juba kohustusliku põhihariduse tasemel, alusel ja asemel. Kellele oleks kasulik, kui haridusruum heade koolide tasuliseks muutumise tõttu kitseneb? Eeskätt peredele, kel on raha, et maksta õppemaksu (mis reaali erakoolis oleks kuuldavasti ligi poolteist tuhat eurot aastas), lootuses, et kallim haridus on parem ja aitab järeltulija haljale oksale. Kindlasti erakooli õpetajale, kelle palk oleks parem tavakooli õpetaja omast ja kes saab veel lisaks loota, et «korralikest kodudest» pärinevate kasvandikega on vähem vaeva, sest lapse õpiraskuste puhul on vanemad valmis palkama abiks koduõpetaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles