Rohelised: president ei peaks olema vaid riigikogu erakondade president

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksander Laane
Aleksander Laane Foto: Peeter Langovits

Eestimaa Rohelised (EER) on imestunud, et president Toomas Hendrik Ilves on taas enese juurde kutsunud vaid parlamendierakondade esindajad.

President Toomas Hendrik Ilves kutsus parlamendierakondade juhid reede keskpäevaks poliitilise olukorra arutamiseks Kadriorgu. Presidendi kutse järgi võiks arvata, et just kusagil nelja parlamendierakonna sügavikes peitub kujunenud häbiväärse olukorra lahendus, kuigi igaüks teab, et see nii pole, leiavad rohelised.

«Eestis on alles üheksa erakonda,» märkis EERi aseesimees Olev-Andres Tinn. «Neli neist jagavad endale rahva raha läbi riigieelarve, mida nad ise kinnitavad. Riigikogu võim muudetakse rahaks, mille eest ostetakse taas võimu.»

Tinn avaldas kahetsust, et president otsib lahendusi ainult rahavõimult.

«On selge, et praegune erakondade rahastamise süsteem on vigane ja tekitab koos valitsemismoraalitusega suure osa neist probleemidest, mida me täna näeme,» ütles EERi juhatuse esimees Aleksander Laane.

Tema sõnul kosmeetiliste muudatustega asja ei paranda. «Süsteem on suurerakondade võimul püsimist soosiv ning sisulist arutelu lämmatav – seda ka erakondade sees,» lausus Laane.

Roheliste andmetel maksab Reformierakonna ülalpidamine suurusjärgus 1,8 miljonit eurot aastas, Keskerakond läheb maksumaksjale pea sama palju maksma - 1,4 miljonit.

Rohelised tõid võrdluseks, et EERi riigieelarveline toetus on alla 0,6 protsendi sellest, mida Reformierakond vaid otsetoetusena võtab. Eestimaa Rohelised rahastavad end suuresti ise.

Laane sõnul on nüüd ilmselgelt näha, miks ja kuidas rohelisi pidevalt kõiges süüdi lavastati ja iga hinna eest parlamendist välja taheti jätta.

«Selle asja nimi on hirm roheliste iseseisva hääletamise pärast riigikogus, hirm rahva algatatud seaduseelnõude ja otsedemokraatia ees,» tõdes Laane.

EERi soov on, et Eesti omavalitsused saaksid endale mittepoliitilise valitsuse, ka Tallinnas, ning kutsub kõiki selle ideega nõusolevaid inimesi meiega koos kohalike omavalitsuste valimistel kandideerima.

Praeguses olukorras nõuavad Eestimaa Rohelised vähemalt kõigi Eesti erakondade aruteludele kutsumist parlamendierakondadega võrdsetel alustel, sest ainuüksi EER esindab ligi 23 000 valija tahet. President ei peaks olema vaid riigikogu erakondade president, rõhutavad rohelised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles