Eesti eurosaadikutest on erakondlik kuuluvus veel vaid kahel

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Europarlamendi hoone Brüsselis.
Europarlamendi hoone Brüsselis. Foto: SCANPIX

Kui pärast Euroopa Parlamendi valimisi oli ainsa Eesti saadikuna erakondliku kuuluvuseta üksikkandidaadina europarlamenti pääsenud Indrek Tarand, siis praeguseks on erakondliku kuuluvusega vaid kaks Eesti eurosaadikut.

Tarand oli ainus parteitu Eesti eurosaadik möödunud kevadeni, mil Keskerakond otsustas mullu märtsis riigikogu liikme ja endise siseministri erakonnast maine kahjustamise tõttu välja visata ning karistada noomitusega samuti riigikokku kuuluvat Rainer Vakrat. Aprillis otsustas Vakra koos Deniss Boroditši, Lembit Kaljuvee ja Inara Luigasega Keskerakonnast välja astuda, sedasama tegid ka keskerakondlastest Euroopa Parlamendi saadikud Siiri Oviir ja Vilja Savisaar-Toomast.

Oviiri ja Savisaar-Toomasti lahkumise järel oli erakondlik kuuluvus  veel vaid pooltel Eestist valitud Euroopa Parlamendi saadikutest.

Tänavu mais lõpus sattus reformierakondlasest europarlamendi saadik Kristiina Ojuland ajalehe Eesti Ekspress paljastatud Reformierakonna sisevalimiste e-hääletuse pettuseskandaali keskele. Reformierakonna juhatus otsustas seepeale Ojulandi kolmapäeval parteist välja arvata, samuti skandaaliga seotud erakonna Lääne-Viru regiooni arendusjuht Taimi Samblik esitas ise lahkumisavalduse. Kohast Euroopa Parlamendis Ojuland loobuda ei kavatse.

Seega on praeguseks erakondlik kuuluvus veel vaid kahel Eestist valitud Euroopa Parlamendi saadikul, kelleks on Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluv Tunne Kelam ning Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda kuuluv Ivari Padar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles