Kuhu kadus Dmitri Savin?

Irina Kablukova
, Den za Dnjomi ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dmitri Savin kõnelemas filmis «Erakordne juhtum – Arctic Sea».
Dmitri Savin kõnelemas filmis «Erakordne juhtum – Arctic Sea». Foto: NTV

Kuuldused sellest, et Läti elanik Dmitri Savin, kes Arctic Sea hõivamise korraldamise eest Venemaal 2010. aasta juunis seitsmeks aastaks türmi mõisteti, võib olla seotud eriteenistustega, on üles kerkinud juba algusest peale. Samas ei saa kindlalt rääkida, mis võis olla piraatide Läänemerele ilmumise tegelik ajend, aga pole peaaegu kahtlust, et Venemaa ja ka mitme Euroopa riigi eriteenistused on juhtunuga seotud.

Kogu operatsiooni toetavad ja varjavad tõsised ametkonnad, rääkis Savin ka selle toimumise ajal, püüdes rahustada oma kaasosalisi, kes ei mõistnud, miks 2009. aasta 24. juuli öösel Läänemeres Rootsi territoriaalvetes Malta lipu all seilanud Arctic Sea vallutanud rühm sellelt kolme nädala jooksul ei lahku.

«Dmitri ütles, et tema selja taga on tõsised inimesed. Just seepärast olime Arctic Sea pardalt Vene sõjalaevale Ladnõi minnes veendunud, et meie jaoks on alusel vastu tahtmist toimunud vangistamise lugu edukalt lõppenud,» jagas ajakirjanikule oma muljeid üks süüdimõistetu, Eestist pärit Igor Borissov.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles