Konnakoivad viinavannis

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eksootika: grillitud konnakoivad, mis kogusid maitset viinast, meest ja ürtidest marinaadis.
Eksootika: grillitud konnakoivad, mis kogusid maitset viinast, meest ja ürtidest marinaadis. Foto: Kristjan Teedema

Järgmisel korral grilli üles seades ärge laske end hullutada mitmemeetristest valmisliha lettidest, vaid tehke midagi ise. «Lihtsat, tervislikku, miks mitte eksootilist,» soovitab üks Tartu säravamaid kokki Joel Ostrat.

Tõepoolest, järgmist grilliõhtut kavandades sundige end kauplustes käepärastest ettemarineeritud lihadest mööda kõndima ja proovige omal käel midagi teha – nagu teeb Tartu kohvikute-restoranide Truffe, Werner ja Meat Market peakokk Joel Ostrat.

Suure tõenäosusega on tulemus mõnusam, maitsvam, värskem ja tervislikum, loetleb kokk märksõnu, millega võiks end valmis­kraamist võõrutada ja isetegemisele meelitada. Eriti veel siis, kui järgite neid retsepte, mida Ostrat otse Tartu Raekoja platsil kaasaskantavat grilli kuumaks ajades välja pakub – grillitud juustu ja köögivilja salat, konnakoivad, hiidkrevetid, puuviljavardad.

Mis iseäranis pikantne: konnakoibadel on ta lasknud enne küpsemist Eesti viinas maitset koguda.
«Lihtne, kiire, põnev, eksootiline. Tavapärase grill-liha asemel väga mõnus,» iseloomustab ta kõiki juuresolevaid roogi ja lisab, et grillis läinud nädalavahetusel neljale sõbrale koduõuel just konnakoibi.

Ükski neljast polnud varem neid söönud, kaks ei julgenudki proovida ja kaks hindasid konnakoivad üllatavalt maitsvaks, kanalihaga väga sarnaseks. Ja kui sügavkülmutatud konnakoibi – ainult neid meil müüaksegi – lähikonna poest ei saagi, võib need vabalt asendada kanalihaga, pakub kokk. Hiidkrevetid võib samuti grillimiseks võtta sügavkülmaletist.


Neile, keda selline eksootika kokkama ei kutsu, kuid kes ometi midagi erilisemat tahavad, soovitab Joel Ostrat grillida kala, mis samuti lihtne ja hea. Tema teeb nii: võtab nahaga kalafileetükid, maitsestab soolahelvestega, raputab peale rohkelt tilli ja peterselli, lisab võitükikese ning paneb nahapoolega otse grillirestile umbes kolmeks minutiks küpsema – nahka võib ka natuke kärsatada. Siis tõstab labida abil fileepoolega fooliumiruudukesele, paneb kalatükile veel soola, rohelist ja võid, pakib fooliumi kinni ja küpsetab grillil veel kolm minutit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles