Grillihooajaks: konnakoivad viinavannis või hiidkrevetid mee marinaadis

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eksootika: grillitud konnakoivad, mis kogusid maitset viinast, meest ja ürtidest marinaadis.
Eksootika: grillitud konnakoivad, mis kogusid maitset viinast, meest ja ürtidest marinaadis. Foto: Kristjan Teedema

Järgmisel korral grilli üles seades ärge laske end hullutada mitmemeetristest valmisliha lettidest, vaid tehke midagi ise. «Lihtsat, tervislikku, miks mitte eksootilist,» soovitab üks Tartu säravamaid kokki Joel Ostrat.

Tõepoolest, järgmist grilliõhtut kavandades sundige end kauplustes käepärastest ettemarineeritud lihadest mööda kõndima ja proovige omal käel midagi teha – nagu teeb Tartu kohvikute-restoranide Truffe, Werner ja Meat Market peakokk Joel Ostrat.

Suure tõenäosusega on tulemus mõnusam, maitsvam, värskem ja tervislikum, loetleb kokk märksõnu, millega võiks end valmis­kraamist võõrutada ja isetegemisele meelitada. Eriti veel siis, kui järgite neid retsepte, mida Ostrat otse Tartu Raekoja platsil kaasaskantavat grilli kuumaks ajades välja pakub – grillitud juustu ja köögivilja salat, konnakoivad, hiidkrevetid, puuviljavardad.

Mis iseäranis pikantne: konnakoibadel on ta lasknud enne küpsemist Eesti viinas maitset koguda.
«Lihtne, kiire, põnev, eksootiline. Tavapärase grill-liha asemel väga mõnus,» iseloomustab ta kõiki juuresolevaid roogi ja lisab, et grillis läinud nädalavahetusel neljale sõbrale koduõuel just konnakoibi.

Ükski neljast polnud varem neid söönud, kaks ei julgenudki proovida ja kaks hindasid konnakoivad üllatavalt maitsvaks, kanalihaga väga sarnaseks. Ja kui sügavkülmutatud konnakoibi – ainult neid meil müüaksegi – lähikonna poest ei saagi, võib need vabalt asendada kanalihaga, pakub kokk. Hiidkrevetid võib samuti grillimiseks võtta sügavkülmaletist.

Neile, keda selline eksootika kokkama ei kutsu, kuid kes ometi midagi erilisemat tahavad, soovitab Joel Ostrat grillida kala, mis samuti lihtne ja hea. Tema teeb nii: võtab nahaga kalafileetükid, maitsestab soolahelvestega, raputab peale rohkelt tilli ja peterselli, lisab võitükikese ning paneb nahapoolega otse grillirestile umbes kolmeks minutiks küpsema – nahka võib ka natuke kärsatada. Siis tõstab labida abil fileepoolega fooliumiruudukesele, paneb kalatükile veel soola, rohelist ja võid, pakib fooliumi kinni ja küpsetab grillil veel kolm minutit.

«Hea, kui kala jääb seest õige pisut rõõsa, tarretise moodi,» ärgitab kokk kala mitte üle küpsetama.
Tema suur suvelemmik on aga lõkkekartul, mida annab hõlpsalt ka grillisütel teha. Lõikate fooliumist ruudukesed, panete sinna koorega kartuli, lisate julgelt võid, ürte ja soola, pakite kokku ning viskate lõkke või grillisöe sisse.

«Mmm, kui hõrk saab see võist läbi imbunud kartul ...» kirjeldab ta. Naisterahva peopesa suuruse kartuli küpsemine võtab sõltuvalt kuumusest võtta 10–15 minutit, nii et samal ajal kui restil küpseb liha, valmib süte sees kartul.

Samamoodi võib Ostrati sõnul küpsetada fooliumis juurikaid, magustoiduks aga õunu. «Õunal süda välja, maitseks kaneeli, kardemoni ja suhkrut, siis fooliumisse ja sütele,» kirjeldab kokk moodust teha imemõnusat grillidesserti. Kõrvale vanillijäätist, vahukoort, paar maasikat – super!

«Mis põhiline, kasutage rohkelt rohelist ja nautige suve tervislikult,» kõlab koka suveloosung.

Konnakoivad ürtides ja Eesti viinas

NB! Kui poe sügavkülmaletist konnakoibi ei leia, võib selle retsepti järgi teha ka kanaliha.

•    500 g sügavkülmutatud konnakoibi

•    peotäis värskeid ürte – nt münti, peterselli, oreganot

•    12 cl viina – nt Viru Valget

•    1 sl mett

•    maitse järgi soola, pipart

Sulata konnakoivad üles, lastes neil paar-kolm tundi toatemperatuuril seista. (Võid need hommikul ka tavalisse külma tõsta, siis on need õhtuks sulanud.) Ürita köögipaberi abil kätte saada liigne niiskus.

Vispelda viina sisse veidike mett ja lisa hakitud ürdid, maitsesta. Lase konnakoibadel võtta viinavanni umbes üks tund.

Grilli kuumal grillil konnakoibi mõlemalt poolt paar minutit. Seejärel pane fooliumisse ja vala peale alles jäänud marinaad. Lase fooliumis umbes viis minutit seista ja serveeri.

Grillitud juustu ja köögivilja salat jogurti-tšilli dipiga

Salatiks:

•    meelepärane kogus Halloumi juustu

•    köögivilju – nt paprikat, punast sibulat, suvikõrvitsat

•    salatipõhjaks rohelist salatit (vali oma lemmikud), pirni, redist, greipi, granaatõuna

•    natuke soola

Jogurti-tšilli dipikastmeks:

•    500 ml maitsestamata jogurtit

•    1 seemnetest puhastatud tšillikaun

•    peotäis värsket koriandrit ja peterselli

•    väheke soola ja fariinsuhkrut

•    kaunistuseks musti seesamiseemneid ja porgandiribasid

Dipikastmeks tükelda tšilli ja ürdid ning sega jogurtiga, maitsesta.

Grilli viilutatud Halloumi juustu kuumal sütel kaks minutit ühelt, kaks teiselt poolt.

Tükelda köögiviljad 4 x 4 cm tükkideks, hõõru sisse soolaga ja grilli vardas kuumal sütel mõlemalt poolt kaks minutit. Rebi-tükelda salatipõhja komponendid anumasse, lisa grillitud juust, köögiviljavardad ning paku koos kastmega.

Hiidkrevetid küüslaugu-tšilli-mee marinaadis

•    500 g (sügavkülmutatud) hiidkrevette – sobivad nii kooritud kui koorimata

•    1 seemnetest puhastatud tšillikaun

•    2 sl mett

•    veidi laimimahla

•    4 prisket küüslauguküünt

•    värsket peterselli

Lase krevettidel 2-3 tundi toatemperatuuril sulada. (Võid hommikul ka tavalisse külma tõsta, siis on need õhtuks sulanud.) Tupsuta köögipaberiga ära liigne niiskus.

Pressi küüslauk puruks, sega juurde hakitud tšilli, petersell, mesi ja laimimahl. Lase krevettidel umbes tund marinaadis seista. Grilli vardas mõlemalt poolt umbes kaks minutit. Kui krevetid on koorimata, võid ka pisut kärsatada. Grillimise ajal ja/või pärast seda võib krevette samuti marinaadiga üle pintseldada.

Mojito puuviljavardad

•    vardasse ananassi, virsikut, mangot, maasikat

Marinaadiks:

•    50 g fariinsuhkrut

•    2 laimi mahl

•    25 g värsket münti

Pressi münt koos suhkru ja laimimahlaga uhmris puruks. Lõika puuviljad ja maasikad sobiva suurusega tükkideks ja hoia neid veidi aega mojito leemes. Aja vardasse ja grilli karamellpruuniks. Serveerimisel võid samuti peale valada mojito marinaadi.

Seda magustoitu võib pakkuda ka grillil küpsetamata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles