Patareisse pääseb nüüdsest vaid giidi saatel

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Patarei rentnik Andrus Villem peab hoonekompleksi elektrisüsteemi uuendama, sest ilma selleta võivad külastajad Patareisse siseneda vaid giid saatel.
Patarei rentnik Andrus Villem peab hoonekompleksi elektrisüsteemi uuendama, sest ilma selleta võivad külastajad Patareisse siseneda vaid giid saatel. Foto: Toomas Tatar

Kunagisse merekindlusse ja hilisemasse vanglasse, mis viimastel aastatel on toiminud muuseumina, pääseb alates sellest nädalast vaid kaks korda päevas giidi saatel, sest hoonekompleksi elektrisüsteemi peetakse ohtlikuks.


«Seitse aastat kõik kõlbas, aga just nüüd, hooaja alguses, selgus ootamatult, et enam ei kõlba ja inimesi ei tohi omal käel sinna hulkuma lasta,» rääkis Patarei rentnik Andrus Villem. Ta on seal Kultuuripark Patarei nime all lisaks vanglamuuseumi avamisele korraldanud kõikvõimalikke üritusi konverentsidest kontsertideni.

Halb uudis tehti Villemile teatavaks eelmisel neljapäeval. Nüüdsest ei saa huvilised enam lihtsalt piletiraha eest Patareisse sisse. Kaks korda päevas tehakse giidi saatel ekskursioon ja need ongi ainsad võimalused Patareisse pääseda. Ekskursioonid algavad iga päev kell 13 ja kell 18. Muidu külastasid Patareid suvisel ajal iga päev kümned inimesed, sealhulgas paljud turistid. «Täiesti hoomatav hulk rahvast,» tõdes Villem.

Reede pärastlõunalgi oli äikesevihma hoogudest hoolimata leidnud Patareisse tee grupp jalgratastel kruiisituriste. Umbes kümneliikmeline vanemaealine seltskond laiutas suletud vanglast kuuldes vaid käsi ning nautis Patarei merepoolses küljes asuva baari katuse all pleedidesse mässituna sooje jooke. Baar töötab endist viisi ja mere ääres korraldatakse ka edaspidi igasuguseid üritusi, ainult vanglamuuseumi pääseb nüüdsest vaid kaks korda päevas giidi saatel.

«Patarei vanglas teostatud ülevaatustel tuvastati mittevastavusi tule-, elektri- ja üldohutuse osas. Sellest tulenevalt saatsime vanglakompleksi kasutaja esindajale Andrus Villemile kirja, milles juhtisime tähelepanu Patarei merekindluse tänasele seisukorrale ning palusime tema nägemust ja ajakava puuduste likvideerimiseks. Vastavasisuline kohtumine on plaanis korraldada käesoleval nädalal,» teatas Riigi Kinnisvara Aktsiaseltsi (RKAS) kommunikatsioonijuht Madis Idnurm.

RKAS on proovinud Patareid korduvalt enampakkumistel müüa, kuid siiani tulutult. Viimati otsis RKAS merekindlusele ostjat 2012. aasta aprillis korraldatud avalikul enampakkumisel alghinnaga kolm miljonit eurot. Kohaga käis tutvumas investoreid mitmest Euroopa riigist, kuid pakkumusi ei tehtud.

Patarei merekindlust hakati ehitama tsaar Nikolai I korraldusel 1828. aastal. 1920. aastal avati Patareis Tallinna keskvangimaja.Vanglana kasutati kompleksi 2005. aastani. Viimastel aastatel on Patarei olnud avatud külastajatele.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles