Argo Ideon: aususe masin

Argo Ideon
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Argo Ideon
Argo Ideon Foto: Toomas Huik

Riigikogu liige Imre Sooäär leidis eelmisel nädalal, et parteide sisevalimisi võiks korraldada vabariigi valimiskomisjon. Kolleeg Marti Aavik tuli sama ideega Postimehes välja juba mullu. Professor Ülle Madise pakub, et usaldusväärne internetihääletuse süsteem võiks üldse olla avalik teenus.

Oravapartei sisevalimispettuse taustal oleks need sammud õiges suunas. Samas võiks arutleda ka veidi edasi: kas iga kord, kui kusagil aususest vajaka jääb, tuleb tingimata riiki appi hüüda?

Võtkem lähtepunktiks tees, et ühiskonnas tervikuna jääb aususest puudu, ilmnegu see siis parajasti erakonnas, linnavalitsuses või maatehingus. Kui valitseb aususe defitsiit, siis peab see asuma ühiskondlikul väärtusredelil kõrgel kohal. Kui inimesed ja organisatsioonid ei käitu teatud miinimumstandardite järgi, siis on ühiskonna toimimine tervikuna häiritud. Niisiis peaks aus asjaajamine üldiselt olema väärtuslik ja hinnatud hüve.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles