Saku: pakendiaktsiis muudaks joogid kallimaks

Enn Tosso
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õlu.
Õlu. Foto: SCANPIX

Saku Õlletehase juhatuse esimees Margus Kastein ütles, et pakendiaktsiisi lisamise mõju jääb hetkel ebaselgeks, kuna pole teada, milleks laekuvat aktsiisi kasutama hakataks.

«Küll aga teeks aktsiisi lisandumine pakendid ning seega joogid tervikuna tarbija jaoks kallimaks,» väitis ta.

Kastein märkis, et joogitööstuses kasutatavate pakendite osas on kõige olulisem keskkonda säästev meede kahtlemata pakendite taaskasutus. Vahetult tarbijaid motiveeriv tagatisrahasüsteem on maailmapraktika kohaselt joogipakendite kogumiseks efektiivseim.

Tema sõnul on Eestis hästi organiseeritud ja toimiv süsteem, kus pakendite kogumise ja taaskasutusse suunamise eest vastutab Eesti Pandipakend.

Roheliste erakonda kuuluva endise riigikogu liikme Valdur Lahtvee juhtimisel tehtud analüüsi autorid pakuvad välja terve hulga soovitusi keskkonnatasude tõusuks aastail 2016–2020. Analüüsi tellis riigikantselei ja selle alusel peaks valitsus kujundama lähiaastate maksupoliitikat.

Praegu on pakendid aktsiisivabad, kui ettevõtja suudab tõestada, et pakendid on taaskasutusorganisatsioonide poolt kogutud. Analüüs soovitab aga, et tootjad peaks maksma igalt kümnendalt pakendilt aktsiisi ja ülejäänu maksmisest võiks saada vabastuse nende taaskasutamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles