Kunstiellu sukeldujad näitavad oma lõputöid

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sarah Kopli lõputöö koosneb lipsukollektsioonist.
Sarah Kopli lõputöö koosneb lipsukollektsioonist. Foto: Margus Ansu

Ingrid Amarouche on käinud oma kodulinna Tartu tänavail juba mõni aasta tähelepanelikult asfalti silmitsedes. Kuid mitte kartusest auku komistada, vaid selleks, et leida kunstipäraseid asfaldimurendeid.

Amarouche on neil päevil lõpetamas Tartu kõrgemat kunstikooli tekstiilikunsti erialal. Maast leitud joonterägastikest on ta marlit kasutades kujundanud kolm suurt taiest. Koos kirjaliku tööga mahuvad need ühtekokku pika nime alla «Silmates saaki. Märkmeid tekstiili tähendustest».

«Leiud tänavatelt, mis mind rõõmustasid, on nagu silmade saak,» selgitas ta.

Poolsada lõpetajat

Amarouche on üks nendest poolesajast tulevasest kunstnikust ja restaureerijast, kes astuvad tänasest alates Tartu kõrgema kunstikooli lõputööde kaitsmise komisjonide ette.

Eile hommiku veetis ta Riia mäel galeriis Noorus. Seal on kolmel korrusel välja pandud tänavuse lennu lõputööd. Amarouche sättis oma teostes iga koe- ja lõimelõnga paika. «Tegin neid horisontaalsel pinnal,» ütles ta. «Kui need nüüd siin ripuvad, peab kangast kohendama.»

Lips läbi

Amarouche’i lähedal askeldas oma siiditrükis lipsukollektsiooni «Lips läbi» juures samuti tulevane tekstiilikunstnik, Haapsalu kandist pärit Sarah Kopli.

Lipsukollektsiooni loomiseks on ta intervjueerinud nelja noormeest kaelasidemete teemal ja koostanud värviraamatu, mille kontuuridesse said mehed joonistada oma lipsuunelmaid.

Lõputöö «Lips läbi» pealkiri ei tähenda midagi halba. Tähendab hoopiski seda, et Kopli on uurinud oma lõputöö kirjalikus osas lipsu arengut läbi aegade. Ja kool saab ka nüüd kohe läbi.

Üsna lipsukollektsiooni ja asfaldimurenditest inspireeritud tekstiilide lähedal vaatavad vaatajatele seintelt vastu Elmar Kitse maal «Grotesk» (1966) ja Lembit Saartsi maal «Kannuga naine» (1958).

Ei, need kaks kunstiklassikut ei ole seekordse lennu hulgas. Nende maalide restaureerimine on Nele Ambose lõputöö. Nooruse galeriis võib vaadata ka tänavusi maale, nahakunsti, skulptuuri, mööblit, videot jm. Töid on kõikidest osakondadest.

Galeristi arvamus

Tudengitel aitas nende lõputöid näituseks vormistada Nooruse galerii uus galerist, kunstiajaloolane Triin Tulgiste, kes on selles ametis olnud napilt kaks kuud. Mõnedki näituse «Lend 2013» teoste loojad on tema arvates katsetanud oma eriala piire ja seda peab ta huvitavaks.

Asjakohaseks näiteks tõi galerist maalingute eriala tudengi Liisi Kuke lõputööks käsitsi trükitud tapeedi «Inimlased».

«On näha, et üliõpilased suhtuvad oma töösse väga professionaalselt,» ütles Tulgiste. «Nad on siin palju vaeva näinud. Mõni on ehitanud oma ekspositsiooni juba nädala.»

Mõned lõputööd on siiski ka mujal kui Nooruses. Nii näiteks lähevad täna hommikul komisjoni ette nahakunstitudengid Katrin Mägi ja Eetel Puusepp hoopiski ajalooarhiivis Toomel.

Kõigi lõpetajate tööde kohta on kõrgem kunstikool äsja üllitanud raamatu «Lend 2013». Samanimelist näitust saab Nooruse galeriis (Riia 11) vaadata 13. juulini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles