Ajaleht: CIA sai Soome kohta infot Jakobsonilt ja Virolainenilt

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Max Jakobson
Max Jakobson Foto: SCANPIX

Soome presidendi Urho Kaleva Kekkoneni (1900-1986) poliitilised vastased hankisid omale toetust lääne luureagentuuridelt, eriti USA Luure Keskagentuurilt (CIA).

Taoline käitumine oli vastukaaluks riigipea suhtlemisele Nõukogude Liidu riikliku julgeoleku komiteega (KGB), kirjutab Helsingin Sanomat.

«CIA sai suurepärast siseinfot, mille algallikateks olid Väino Leskinen, Max Jakobson ja Johannes Virolainen,» kinnitas poliitajaloo professor Kimmo Rentola Lahtis eile aset leidnud ajalooseminaril.

Rentola ettekanne puudutas Kekkoneni võimukasutuse ulatust.

Jakobson (1923-2013) oli välisministeeriumi tippametnik ja Kekkoneni välispoliitika vaimne kujundaja. Virolainen (1914-2000) oli minister, kes juhtis nii Keskerakonda kui partei paremtiiba. Teave nende suhetest CIAga on uus asi.

Sotsiaaldemokraatide juhi Leskineni (1917-1972) sidemed Luure Keskagentuuriga said varasemate andmete põhjal alguse juba 1950ndatel.

Rahvusliku Koonderakonnaga seotud ja neli korda ministriametit pidanud Päiviö Hetemäki (1913-1980) oli isiklike kontaktide kaudu seotud Briti luurega, kuid suhete sisu kohta andmeid pole.

Professor Rentola väited põhinevad CIAs aastal 1972 koostatud 130-leheküljelisel analüüsil ««Finlandization» in Action», mille autoriks on analüütik Carolyn M. Ekedahl. Luure Keskagentuur avalikustas selle koos kümnete muude materjalidega 2007. aastal.

«Soome positsioone puudutav analüüs on realistlik ja liialdusteta, kuigi selgelt nõukogudevastane,» ütles Rentola. «Silma hakkab asjatundlik suhtumine Kekkoneni, kelle lähedased idasuhted olid teada.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles