Patriarh Kirilli väitel oli küüditamispäeval Eestisse tulek juhus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Patriarh Kirill Kuremäe kloostris.
Patriarh Kirill Kuremäe kloostris. Foto: NPA

Kui peaminister Andrus Ansip märkis reedel, et peab Moskva ja kogu Venemaa patriarh Kirilli saabumist Eestisse leinapäeval tähendusrikkaks ning pärja asetamist Linda kuju jalamile lepituse märgiks, siis Vene usujuhi kinnitusel oli küüditamise aastapäeval Eestisse saabumine juhus.

«Keegi ei kavandanud seda spetsiaalselt, et mu esimene patriarhivisiit Eestisse algas päeval, mil eesti rahvas mälestab küüditamiste ohvreid. See juhtus juhuslikult, kuid meie, usklikud inimesed, suudame isegi juhuses näha jumala kätt,» ütles kirikupea reedel Linda kuju juurde pärga asetades.

Tema pühadus nentis, et küüditamised puudutasid sisuliselt iga eesti perekonda ning küüditatute seas oli ka Vene päritolu inimesi, sealhulgas Moskva patriarhaadi Eesti õigeusu kiriku juhi metropoliit Korneliuse omakseid.

«Me teame, et nende kuritegude põhjuseks oli ideoloogia, mis välistas igasuguse teisitimõtlemise, ning seetõttu võideldi inimestega kõige julmemate vahenditega. Kannatasid miljonid inimesed Eestis, Venemaal, Ukrainas, Valgevenes, Moldovas ja paljudes teistes kohtades. Unustamata minevikku ja võttes sellest minevikust õppust, ei tohi me tänast päeva samastada eilsega,» ütles õigeusu kiriku eestseisja, kutsudes inimesi, kes kannavad hinges kibestumust, mitte levitama seda nende kõrval elavatele inimestele.

«Õnnistagu Issand nii Eestit kui ka Venemaad, meie rahvaid, aidaku üle saada mineviku kurbadest tagajärgedest, aidaku meil kujundada meie tulevikku selliselt, et midagi seesugust ei korduks enam iial,» ütles patriarh. «Andku Issand meile õnnistust ja aidaku meil üheskoos töötada selle nimel, et tulevik oleks parem. Kaitsku teid jumal.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles