Parlament koguneb neljapäeval lisaistungile

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Riigikogu esimees Ene Ergma kutsus täna võimuparteide ettepanekul neljapäevaks kokku kaks täiendavat istungit, et muu hulgas vastu võtta palju eriarvamusi tekitanud uus põhikooli- ja gümnaasiumiseadus.

Riigikogu pressitalituse teatel algab esimene täiendav istung neljapäeval kell 17 ja teine pool tundi pärast esimese lisaistungi lõppu.

Esimese istungi päevakorras on kuue eelnõu teine lugemine, kui seda korralistel istungitel ei lõpetata, või kolmas lugemine, kui teise lugemisega on selleks ajaks lõpule jõutud. Teine lisaistung oleks vajadusel samade eelnõude kolmandateks lugemisteks.

Riigikogu kevadistungjärgu korralised istungid lõpevad neljapäeval. See tähendab, et kui parlament soovib tööd jätkata ka ööl vastu reedet, tuleb kokku kutsuda juba erakorraline istungjärk, milleks on vaja vähemalt viiendiku riigikogu saadikute taotlust.

Nimelt teeb kodu- ja töökorraseadus teeb vahet täiendaval istungil, mis toimub kevad- või sügisistungjärgul tavapärasest erineval ajal, ning erakorralisel istungjärgul, mis leiab aset väljaspool korralisi istungjärke.

Lisaistungitele plaanitakse ühe päevakorrapunktina saata põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse eelnõu, mille arutamiseks koguneb teisipäeva hommikul kell kaheksa erakorralisele istungile parlamendi kultuurikomisjon. Eelnõu teine lugemine algab kolmapäeval, kuid võib jätkuda isegi veel neljapäeval, juhul kui opositsioon hakkab istungit venitama.

Opositsioonilise Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees Sven Mikser teataski õhtul, et tema hinnangul lõi riigikogu väga ohtliku pretsedendi, kui otsustas korraldada kooliseaduse eelnõu arutamiseks lisaistungid. «Parlamendi napp enamus langetas otsuse ülitähtsa eelnõu osas, mille teksti pole veel keegi näinud ja kuhu ei saa enam parandusi teha. See on parlamendi solvamine,» leidis ta ja lisas, et nii põhimõtteline eelnõu vajab konsensuslikke lahendusi.

Kultuurikomisjoni reformierakondlasest esimehe Urmas Klaasi sõnul peaks komisjon homme otsustama, kas toetada haridusministeeriumi ettepanekut lahutada rahastamise osa ülejäänud eelnõust. «Me oleme komisjonis läbi hääletanud enamiku muudatusettepanekutest, teinud nende osas otsused, lahtine on rahastamise uus korraldus. Täna on selge, et see teema vajab veel lisatööd ning lisaaega ja kiirustamine selles ei oleks kindlasti hea. Seetõttu on ettepanek see lisaaeg valitsusele anda ja tulla teema juurde tagasi sügisel,» rääkis ta.

Klaasi sõnul tuleks teemad, mille osas on lahendus leitud ja mille suhtes koolid ootavad otsust, aga enne võidupüha vastu võtta. Ta märkis, et põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse eelnõu on olnud arutlusel alates mullu septembrist ning enamikes küsimustes on leitud lahendus.

Valitsus toetas täna kabinetinõupidamisel haridusministeeriumi ettepanekut võtta põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse eelnõust välja koolide rahastamist puudutava paragrahvi ja arutada seda teemat edasi sügisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles