Tšehhi peaminister astus tagasi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Petr Necas.
Petr Necas. Foto: SCANPIX

Tšehhi peaminister Petr Nečas esitas esmaspäeval presidendile tagasiastumispalve seoses võimuliialdusskandaaliga, millesse on segatud tema büroo juhataja.

President Miloš Zeman andis oma poliitilisele rivaalile korralduse jääda valitsusjuhi kohusetäitjaks kuni uue peaministri leidmiseni.

Ühtlasi astus Nečas tagasi ka oma erakonna Kodanike Demokraatlik Partei (ODS) esimehe kohalt, lubades töötada ametiaja lõppemiseni parlamendis ja seejärel poliitikast lahkuda.

Skandaal lahvatas möödunud neljapäeval, kui nelisada organiseeritud kuritegevuse vastase politseiüksuse töötajat korraldasid valitsuse ja kaitseministeeriumi ruumides haarangu ja võtsid mitu inimest vahi alla.

Sündmuste keskmes on peaministri büroo direktor ja lähedane nõunik Jana Nagyová, keda süüdistatakse võimu kuritarvitamises ja korruptsioonis. Süüdimõistmise korral võib teda ees oodata viieaastane vanglakaristus. Nagyová advokaadi sõnul tegutses naine heas usu, taotledes sõjaväeluurelt jälgimist selleks, et kaitsta peaministrit ja tema naist skandaali puhkemise eest.

Tšehhi politsei ja prokurörid ütlevad, et Nagyová käskis sõjaväeluurel ebaseaduslikult kolme inimese järel nuhkida. Uudisteagentuur ČTK andmetel oli luuretegevuse sihtmärkide seas Nečasi naine Radka, kellest peaminister eelmisel nädalal pärast 25 aastat abielu lahutas.

Lisaks süüdistatakse võimuliialduses ja korruptsioonis kuut inimest, kelle seas on sõjaväeluure praegused ja endised juhid ja kaks parlamendisaadikut.

Põhjalikke läbiotsimisi kommenteerides ütlesid ametivõimud reedel, et Nagyová motiivid olid «puhtalt eraviisilised». Tšehhi ajakirjanduse sõnul oli Nečasel ja Nagyovál armuafäär.

President ütles, et kavatseb erakondade juhtidega reedest pühapäevani kõnelusi pidada. Vastavalt Tšehhi põhiseadusele võib Zeman heaks valitsuse eesotsas uue peaministriga või välja kuulutada ennetähtaegsed valimised. ODS soovib enda sõnul leida lähipäevil uue peaministrikandidaadi ning vältida enntähtaegseid valimisi, mille nad arvamusküsitluste kohaselt kaotaksid.

Tšehhi meedia on võimaliku uue peaministrina esile tõstnud ODSi aseesimeest kaubandusminister Martin Kubat. Kui Zeman sobivat peaministrikandidaati ei leia, võib ta saata parlamendi laiali, millest 60 päeva jooksul toimuksid erakorralised valimised.

ODS kuulub võimuliitu parempoolse erakonna TOP 09 ja tsentristliku parteiga LIDEM. Arvamusküsitluse kohaselt võidaks valimised vasakpoolne opositsioon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles