Saskia Kiisel: on aeg aruteluks privaatsuse üle

, Eesti Interneti Kogukonna juhatuse esimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Interneti Kogukonna juhatuse esimees Saskia Kiisel.
Eesti Interneti Kogukonna juhatuse esimees Saskia Kiisel. Foto: Erakogu

Suurimal demokraatia eest võitlejal USAl lasub tõsine süüdistus – privaatsusõiguse rikkumine. Seda mitte ainult oma kodanike hulgas kahtlustatavate kurjategijate, vaid iga kodaniku, ka liitlaste seas.

Probleem seisneb andmete kogumises ja töötlemises. Teatud viisidel on selline tegevus õigusaktidega täiesti lubatud. Näiteks Eestis reguleerib seda küsimust põhiseaduse § 43, mis ütleb, et «igaühel on õigus tema poolt või temale posti, telegraafi, telefoni või muul üldkasutataval teel edastatavate sõnumite saladusele. Erandeid võib kohtu loal teha kuriteo tõkestamiseks või kriminaalmenetluses tõe välja selgitamiseks seadusega sätestatud juhtudel ja korras.». Kuid praeguse skandaali valguses seisneb põhiprobleem selles, kas USA toimib lubatud piirides – ja mitte üksnes omaenda kodanike, vaid ka välisriikide kodanike suhtes.

 Olukorra kirjeldamiseks toon näite veebiteenuste gigandist Google’ist, mis pakub lisaks populaarsele otsinguteenusele ka meiliserveri-, kalendri-, dokumendi- jpm teenuseid. Näiteks kui internetiteenuse kasutaja saadab GMaili vahendusel kirju, kasutab Google otsimootorit informatsiooni hankimiseks, hoiab oma kohtumisi Google’i kalendris või kasutab Google’i kaarte jm teenuseid, mida kõike hoitakse Google’i hallatavates serverites, siis saab kogu infot analüüsides päris hea ülevaate isiku toimingutest, harjumustest, sotsiaalsest elust jne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles