Mullu võeti vahi alla 1174 kuriteos kahtlustatavat isikut

Madis Filippov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arestimaja. Pilt on illustratiivne.
Arestimaja. Pilt on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Eelmise aasta jooksul võeti vahi alla 1174 kuriteos kahtlustatavat isikut, keskmine vahistatuse kestus oli eeluurimise ajal 125 päeva ehk ligi neli kuud, selgub riigi peaprokuröri aastaaruandest.

Eelmise aasta 31. detsembril viibis Eestis vahi all 829 isikut (kohtualused ja eeluurimisalused kokku), mis on 13,7 protsenti vähem kui aasta varem. Veel 2009. aastal ulatus korraga vahi all viibivate isikute arv üle 1300, seega on kolme aasta jooksul vahistatute arv langenud kolmandiku võrra.

Kokku võeti 2012. aastal vahi alla 1174 kuriteos kahtlustatavat isikut (aasta varem 1172).

Justiitsministeeriumi andmetel oli 2012. aastal keskmine vahistatuse kestus eeluurimise ajal 125 päeva ehk ligi neli kuud (2011. aastal oli see 119 päeva).

Seega vabastas kas prokurör või eeluurimiskohtunik isiku vahi alt juba eeluurimise ajal või jõudis kriminaalasi kohtusse enne 6-kuulise vahistamise tähtaja täitumist. Seetõttu ei ole alust ka aeg-ajalt tõstatatud kahtlustel, et õiguskaitseasutused kasutatavad eeluurimisel vahi all pidamise aega ebaefektiivselt, leiab peaprokurör Norman Aas oma aruandes.

Alates 2011. aastast saab vahistamise asendada elektroonilise valvega. Vahistatute koguarvuga
võrreldes on elektroonilist valvet kohaldatud vahistamise asemel suhteliselt vähe – 2011. aastal 31 juhul, 2012. aastal 32 juhul.

Kriminaalasja erilise keerukuse või mahukuse korral või kriminaalmenetluses rahvusvahelise koostööga kaasnevatel erandlikel asjaoludel võib eeluurimiskohtunik riigi peaprokuröri taotlusel pikendada vahi all pidamise tähtaega üle kuue kuu.

2012. aastal esitas riigi peaprokurör sellise taotluse kokku 23 isiku suhtes seitsmes kriminaalasjas.

Kõnealuste kriminaalasjade käigus uuriti rahvusvahelise organiseeritud kuritegevusega (peamiselt narkokuriteod) või kuritegelike ühendustega seotud kuritegusid. Kohus rahuldas kõikidel juhtudel riigi peaprokuröri taotluse ja pikendas vahi all pidamise tähtaega.

Arvestades seda, et kokku võeti 2012. aastal kohtu poolt vahi alla 1174 kuriteos kahtlustatavat isikut, on eeluurimise ajaks üle kuue kuu vahistatute osakaal nendest ligi kaks protsenti. Seega võib asuda seisukohale, et eeluurimise ajal üle 6 kuu vahi all olemise juhtumid on praktikas jätkuvalt väga erandlikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles