Horvaatia professor õpetab mesilased miine otsima

Kadri Veermäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Zagrebi ülikooli professor Nikola Kezić näitab katsetelgis mesilasi paeluvat anumat, kus mulla alla on peidetud trotüül, peal aga suhkrulahus.
Zagrebi ülikooli professor Nikola Kezić näitab katsetelgis mesilasi paeluvat anumat, kus mulla alla on peidetud trotüül, peal aga suhkrulahus. Foto: Kadri Veermäe

Zagrebi ülikooli agronoomiateaduskonna juurde kuulub peale katsepõldude ka ühe päevinäinud maja rohtukasvanud tagahoovis asuv sumisev telk, kus teevad katseid professor Nikola Kezić ja tema üliõpilased. Nimelt tuli mesilaste käitumist uurinud Kezić mõttele, et erakordse lõhnatajuga putukaid võiks kasutada ka riigi tänini ühe suurema probleemi lahendamiseks ja õpetada nad välja maamiine otsima.

«Praegu teeme viimaseid teste ja kohe oleme valmis katsemiiniväljale minema,» sõnab Kezić. Viis aastat väldanud projekti käigus on nad tema sõnul selgeks saanud, kuidas mesilasi õigesti treenida ning tulemused saavutatakse juba viie päevaga.

Kezićiga koos töötav doktorant Mateja Janeš lausub, et nende eesmärgiks oli tõestada, et mesilased suudavad miinides kasutatava lõhkeaine trotüüli lõhna tunda ja selle üles otsida.  «Minevikus õpetati  koeri välja nende hea lõhnataju tõttu, kuid mesilased on veelgi võimekamad. Nad suudavad õitsva lille leida seitsme kilomeetri kauguselt ning selles raadiuses suudavad nad tegelikult ükskõik mis lõhna tunda,» sõnab Janeš.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles