Miinid on suur probleem

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

1990. aastate esimesel poolel väldanud Horvaatia iseseisvussõja kibeda pärandina jäi riigi territooriumile tuhandeid miine, millest osa peitub tänini maapõues. Horvaatia miinivastase keskuse (CROMAC) asutatud testimise, treenimise ja arenguga tegeleva osaühingu HCRi direktor Nikola Panković sõnas interjuus Postimehele, et sõda Horvaatias oli seetõttu veidi eripärane, et kõikide maamiinide asukoha kohta puuduvad dokumendid.

Tema sõnul puhastati küll sõja järel kõrge prioriteediga kohad, nagu hooned ja nende ümbrused, infrastruktuur, turismipiirkonnad, infrastruktuurid  ja põllumaa miinidest, kuid kohalikele elanikele on need endiselt ohuks ning õnnetusi juhtub ikka veel.

Pankovići hinnangul pole ka miinide avastamiseks kasutatavates meetodites alates Teise maailmasõja lõpust suurt edasiminekut olnud ning on keeruline leida midagi, mis poleks kallis, aga oleks kiire, tõhus ja ohutu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles