Tänavu avastati 8 riigieksamipetturit

Kertu Kula
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Spikerdamine.
Spikerdamine. Foto: Tiina Kõrtsini

Sellest aastast Riikliku Eksami- ja Kvalifikatsioonikeskuse tegevusvaldkonnad üle võtnud sihtasutus Innove avastas 8 tõsisemat riigieksami korrarikkumist, millest 1 avastati matemaatika ja 7 ühiskonnaõpetuse eksami puhul.

SA Innove testide korralduskeskuse juhataja Andres Ääremaa sõnul oli ühiskonnaõpetuse puhul tegemist vastuste valeksparandamisega ja matemaatika eksami puhul spikerdamisega.

«Sellel aastal leidsid hindajad, et ühiskonnaõpetuse eksamitöödes on sarnased parandused tehtud ning õiged vastused maha tõmmatud ja valeks parandatud ning samuti olid kõik vastused ühtemoodi sõnastanud,» sõnas Ääremaa.

Ääremaa sõnul avastas matemaatika rikkumise välisvaatleja, kes märkas, et õpilase juures on midagi imelikku ning seejärel saadeti ta kohe eksamiruumist minema.

Massiline ühiskonnaõpetuse riigieksami korrarikkumine leidis aset Tallinna Eurogümnaasiumis.

Karistus on õpilastele see, et neil jääb sellel õppeaastal gümnaasium lõpetamata, mingit muud rangemat karistust pole, ütles Ääremaa. Ta lisas, et nii range süsteem pole, et õpilane ei saaks mitte kunagi kooli lõpetada, sest inimesel peab alati olema võimalus ennast parandada.

Ta avaldas ka, et massiline ühiskonnaõpetuse riigieksami korrarikkumine leidis aset Tallinna Eurogümnaasiumis.

Küsimusele, kas rikkumine on peamiselt erakoolida probleem, vastas Ääremaa, et eliitkoolide puhul ta ei mäleta, et oleks rikkumisi ette tulnud. Ta ütles, et konkreetset koolitüüpi on raske välja tuua, kuid tõdes, et sagedamini juhtub rikkumisi venekeelsetes koolides.

Korda rikkunud õpilastel on võimalus apellatsioon esitada ja vastavalt apellatsioonikomisjoni ja haridus- ja teadusministeeriumi otsusele saab eksami juuli- või augustikuus uuesti sooritada.

Tänavu sooritasid eksaminandid kokku 11 298 riigieksamit. Riigieksamitunnistusi on võimalus alla laadida alates 20. juunist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles