EM tulekul – vähe und ja lõputu kooskõlastamine

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karel Loide (vasakul) ja Keio Kuhi tunnevad EMi korraldamisest rõõmu.
Karel Loide (vasakul) ja Keio Kuhi tunnevad EMi korraldamisest rõõmu. Foto: Liis Treimann

Eesti Korvpalliliidu tulevase peasekretäri Keio Kuhi sõnul on juulis Tallinnas toimuva U20 EM-finaalturniiri korraldusega jõutud pudelikaelani. Suurvõistluseni jäänud pisut vähem kui kolme nädalaga tuleb kõik paika saada, sest kui turniir algab, peab kogu korraldustöö olema lõppenud.

Kuhi ja korvpalliliidu praeguse peasekretäri Karel Loide päevad on pikad ja töid täis, kuid kõiges selles polevat midagi üleloomulikku. «Nii suurt närveerimist pole, et öösiti magada ei saaks,» kinnitas Kuhi. «Magamiseks mõeldud aega jääb lihtsalt lühikeseks,» täiendas teda Loide.

U20 EM-finaalturniir on vaieldamatult Eesti tänavuse spordisuve kaalukaim sündmus. Tegemist pole suvalise lasteturniiriga, millesarnaseid on siinmail varemgi korraldatud, vaid sisuliselt täismeestele mõeldud võistlusega, kus tugevamate koondiste parimad mängijad kuuluvad juba tipptasemel klubide koosseisu. Ürituse korraldamiselgi tuleb järgida samu reegleid, mis täiskasvanute EMil.

Tähtsate inimeste paraad

«Iga pisemgi detail tuleb kooskõlastada rahvusvahelise alaliidu (FIBA) Euroopa osakonnaga,» rääkis Loide, kes pidi isegi võistluste piletite kujunduse paikasaamiseks vahetama FIBA esindajatega mitmeid e-kirju. «Saame väga hea kogemuse, pärast seda võistlust võime korraldada ükskõik mida.»

Eestlaste endi äranägemise järgi ei toimu sellisel suurturniiril midagi. FIBA inimesed sõidavad Tallinna juba nädalapäevad enne turniiri algust, et kõik oma silmaga üle kontrollida. Mõistagi jäävad nad siia turniiri lõpuni. Lisaks oodatakse Tallinna FIBA Euroopa osa kõiki juhtivaid tegelasi.

EMile saabuvatele meeskondadele peavad korraldajad pakkuma täisteenindust. «Lennujaamas peab olema vastas inimene, kes soovitatavalt valdab ka saabuva võistkonna emakeelt, lisaks peab atašee olema delegatsiooni käsutuses 24 tundi ööpäevas,» rääkis Loide. «Mõistagi on tagatud transport hotelli ning sealt edasi võistluspaikadesse ja treeningusaalidesse, toitlustamine ja puhkepäevadel ka vaba aja sisustamine.»

Turismi kõrgperiood

Reeglid näevad ette, et meeskondadele mõeldud hotell peab vastama nelja tärni tasemele. Kõik meeskonnad elavadki Meriton Hotell Tallinnas, mis Kuhi andmetel on tubade arvult Tallinnas teisel kohal.

«Juulis on Tallinna turismi kõrgperiood, seepärast polnud võimalik hotellidelt soodustusi kaubelda,» nentis Kuhi. «Õnneks mahutasime kõik meeskonnad ühte hotelli, nii ei teki kellelgi võimalust nuriseda, et tingimused on teistest kehvemad.» Kuid mängijad moodustavad vaid ühe osa turniiriga seotud inimestest. Koos kohtunike, külaliste, kõiksugu asjameeste ja samal ajal Tallinnas toimuva FIBA treenerite koolitusega seotud inimestega vajati kokku ligi 2000 voodikohta.

Nagu suurtel üritustel tavaks, on erisoovid Iisraeli koondisel. Neil on kaasas oma turvamehed, kes vaatavad alati üle meeskonda sõidutava bussi ja hoiavad oma kontrolli all hotellis neile eraldatud korrust.

EM-finaalturniiri mängud peetakse Rocca al Mare suurhallis ja TTÜ spordihoones. Treeninguteks kasutatakse ka Audentese spordihoone mõlemat korvpalliväljakut. Kuna A-divisjonis mängib 20 meeskonda, eeldab see väga täpset treeningute ja mängude plaani koostamist. «Kõik väljakud on töös hommikul kella kaheksast õhtul üheteistkümneni. Oluline on seegi, et iga meeskond peab saama vähemalt ühe treeningu ka mängusaalis,» rääkis Kuhi.

Mängusaalid tuleb kohandada nii, et need vastaks tiitlivõistluste nõuetele – tribüünil vajavad omaette kohti külalised, osalejad ja ajakirjanikud, lisaks peab saalis olema intervjuude tsoon ja pressikeskus. Just ajakirjanike rohkus on Eesti korvpalliinimeste jaoks uudne. Loide hinnangul võib Tallinna oodata kuni 150 välisajakirjanikku. Alates vahegrupiturniiridest toodetakse telepilti terve Euroopa jaoks, alagrupimängudest näitab ETV vaid Eesti koondise kohtumisi.

Kõva saavutus

Pika turniiri jooksul on meeskondadel ka paar vaba päeva ning nendegi sisustamine jääb võõrustajate õlule. «Meie pakume meeskondadele programmi, kas nad soovivad neil üritustel osaleda, selgub hiljem,» lausus Loide. Kuhi lisas, et ekskursioonid korraldatakse teletorni ja Lennusadamasse, samuti saavad kõik tasuta sõita linnatuuri tegevate bussidega. Kuna suurtoetajate hulka kuuluvad ka Tallinna linn ja EAS, püütakse asju korraldada nii, et turismi mõttes saadakse sellest ka midagi tagasi.

Kuid kas sellise ürituse korraldamine tasub end üldse ära? Kuhi märkis, et eelkõige tõuseb sellest kasu Eesti korvpallile tervikuna, aga ka kohalikule turismile ja majandusele. Loide täiendas: «Üle poole eelarvest tuleb rahvusvaheliselt alaliidult, kuid kogu ürituse raha jääb ju Eestisse. Pealegi annab sellise turniiri korraldamine meile võimaluse taotleda tulevikus ka muid tiitlivõistlusi. Tegelikult oli juba U20 EMi Tallinna saamine väga kõva saavutus!»

U20 EM on korvpallimaailmas tähelepanuväärne sündmus ka selle poolest, et nende mängude ajaks sõidab kohale suur hulk tipptasemel agente ja klubidesse mängijate värbamisega tegelevaid inimesi. «Siin ei otsita enam mängijaid ülikoolidesse, vaid juba klubidesse. Ka NBA agendid vaatavad need mängud üle.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles