Suurparteid kasutavad europarlamendi rahasid valijate meelitamiseks

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakond pakub valijatele lisaks kommidele ja õhupallidele ka võimalust europarlamendi kulul Brüsselisse sõita.
Keskerakond pakub valijatele lisaks kommidele ja õhupallidele ka võimalust europarlamendi kulul Brüsselisse sõita. Foto: Toomas Huik

Eesti kaks suuremat parteid Reformi- ja Keskerakond lubasid valijate vahel välja loosida reisi Brüsselisse. Neid sõite ei rahasta aga mitte erakonnad ise, vaid selle maksab kinni Euroopa Parlament.

Igal Euroopa Parlamendi saadikul on õigus oma ametisoleku ajal tuua sadakond valijat aastas Brüsselisse lühireisile. Kaks Eesti suuremat parteid on aga selle võimaluse tänavu rakendanud valimisreklaamivankri ette.

Reform viib sajad, Kesk kümned valijad

Reformierakonna kampaania «Sõiduta ennast Euroopasse» lubab iga võidetud saadikukoha kohta välja loosida 150 reisi.

Erakonna pressiesindaja Silver Puki sõnul on tegemist reisidega, mida eurosaadik võib korraldada europarlamendi kulu. Loosimise tulemused selguvad 11. juunil ning sõit ise leiab aset viie aasta jooksul.

Sama trikki kasutab ka Keskerakond, kes lubas oma valimispeol osalejate vahel välja loosida reisi Euroopa Liidu pealinna. Mitu reisi välja jagatakse, ei osanud erakonna pressiesindaja Tanel Kiik öelda.

«Reiside arv sõltus sellest, kui palju rahvast kohal oli. Ma pakun, et suurusjärk on kümned reisid, mitte sajad ega tuhanded,» sõnas Kiik. Keskerakonna valijad peaksid Brüsselis ära käima eeldatavalt selle aasta jooksul. «Me ei tea ju, mitu kohta me saame, kui me saame kuus kohta [Euroopa Parlamenti - toim], siis toimub see kiiremini, kui ühe koha, siis läheb kauem,» selgitas pressiesindaja.

Seni kasutas seda Siiri Oviir

Praegustest saadikutest on europarlamendi rahastatavat tutvumisreisi oma auhinnana välja pakkunud keskerakondlasest Siiri Oviir, kelle sõnul on nii Brüsselis käinud kümmekond inimest.

«Näiteks poliitikauuringute keskuse Praxis tervishoiuteemalise esseekonkursi parimad noorosalejad, rahvakultuuri edendajad Seto Kuningriigi päevadelt ja kuna annan lehes igakuuliselt ülevaate EP täiskogu istungitest, siis ka mõned Kesknädala lugejad,» ütles Oviir Postimees.ee'le.

Kõik teised Eestist valitud saadikud (v.a Andres Tarand, kes ei vastanud) kinnitasid, et pole Euroopa Parlamendi pakutud võimalust kasutanud mõne kampaania või viktoriini auhinnana.

«21.sajandil ei ole reis Brüsselisse just midagi erilist, mida pakkuda,» nentis näiteks Marianne Mikko. Küll aga tunnistas Tunne Kelam, et kasutas seda võimalust selleks, et kutsuda Eesti Vabariigi 90. aastapäeva puhul Belgiasse esinema ETV tütarlastekoor.

Eesti saadikud on usinad külaliste võõrustajad

Seni Brüsselis töötanud Eesti saadikud on olnud usinad oma valijaid sõidutama ning kutsunud külla nii palju inimesi kui võimalik. Nii on viie aasta jooksul eurorahade eest viidud parlamendiga tutvuma ligi 3000 Eesti elanikku.

Aastatel 2005 - 2007 võis saadik kutsuda 90 inimest aastas, mullu 100. Enne uue europarlamendi valimisi võisid praegused saadikud Brüsselisse kutsuda 50 inimest.

Iga külalisgrupi liikme kohta arvutab Euroopa Parlament pearaha, mis sõltub inimese elukoha kaugusest Brüsselist või Strasbourgist. Saadik on kohustatud pearaha täies mahus ära kasutama ning säilitama vastava dokumentatsiooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles