Kross: venelastel pole huvi Snowdenit abistada

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eerik-Niiles Kross.
Eerik-Niiles Kross. Foto: PP

Julgeolekuekspert Eerik-Niiles Krossi hinnangul on venelastel huvi Snowdenit küsitleda ja nad võivad kaaluda Snowdeni välja andmist ameeriklastele.

«Kui mees on NSAs töötanud, siis teab ta kindlasti asju, mis muuhulgas ka venelasi huvitada võiks,» ütles Kross. On veel siiski selgusetu, mis hoiaku venelased Snowdeni suhtes võtavad. Krossi sõnul kaaluvad venelased ilmselt erinevaid variante, milliseid samme astuda, samas lähtuvad nad siiski oma riiklikust huvist ning julgeolekukaalutlustest.

«Kindlasti ei ole nende huvi mingisuguse küllaltki suvalise välismaalase abistamine. Nad lähtuvad ikkagi oma riiklikust huvist,» rääkis Kross.

Julian Assange'i väidetesse tasuks Krossi sõnul pigem ettevaatlikult suhtuda. «Kui palju Assange sealt Ecuadori saatkonnast tegelikult teada saab, on küsitav. Aga ei saa unustada, et Assange teeb ka kaastööd ühele vene telekanalile. Niiet, see võib olla osa mingisugusest propagandamängust,» seletas Kross.

Lend läbi Moskva polnud hea valik

Krossile tundus Snowdeni valik läbi Moskva lennata meeleheitlikuna. «Aga võib-olla polnud tal neid võimalusi ka liiga palju,» täpsustas ta.

NY Timesi väitel oli Snowdenil lend nii Kuubale kui Ecuadori, kuid mees ei jõudnud kummagile lennule. Obama administratsioon avaldas Venemaale survet, et nad ei laseks mehel Havannasse lennata. USA hoiatas Hiinat tagajärgede eest, et Snowden kontrollimatult Hongkongist läbi lubati.

Edward Snowden on tagaotsitav USA võimude poolt selle eest, et lekitas avalikkusele andmeid salajase pealtkuulamisprogrammi kohta. Snowdeni sõnul on tal veel rohkelt huvipakkuvat materjali, kuid soovib need enne avalikustamist süstematiseerida. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles