Eesti müüs Läti kaitseväele raadiolainete häirimisseadmeid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti kaitseväelased paraadil.
Läti kaitseväelased paraadil. Foto: Reuters / Scanpix

Eesti müüs Lätile raadiolainete häirimisseadmeid, mida kasutavad kaitseväelased kaugjuhitavate lõhkekehade käivitussignaali blokeerimiseks.

Läti kaitseministeerium ostis möödunud aastal Eestilt kaitseväes kasutuses olevaid raadiolainete häirimisseadmeid IRIS, tegemist on esimese korraga, kus välisriik neid Eestis välja töötatud seadmeid ostab. Lepingu Läti kaitseministeeriumiga sõlmis ettevõte E-Arsenal.

Kaitseministeeriumi pressiesindaja ütles riigisaladusele viidates, et ministeerium ei täpsusta tehingu mahtu, hinda, müüdud seadmete hulka ning nomenklatuuri.

IRIS on Eestis välja töötatud seade, mis häirib ja katkestab raadio teel kaugjuhitava lõhkekeha käivitava raadiosignaali, tehes nii lõhkekeha kahjutuks.

IRISe perekonnas on kolm seadet - sõidukitele paigaldatav IRIS-T/V, mis tagab 360 kraadise raadiosagedusliku kiirgus kaitse, eelkõige jalgsi patrullivatele sõduritele seljaskandmiseks mõeldud IRIS-T/MO ning IRIS-e mõjuala kiirgusvälja tugevust tugevust näitav lisaseade IRIS-I/IMP. Seadmeid kasutab Eesti kaitsevägi välismissioonidel.

Kaitseministeeriumi aastaraamatud märgib ministeeriumi hangete osakonna nõunik Toe Nõmm, et IRISe seadmed on odavamad, kui USAs või Ühendkuningriigis välja töötatud samalaadsed seadmed.

Nõmme sõnul on IRISt korduvalt tutvustatud NATO liikmesriikide terrorismivastase võitluse näitustel ja konverentsidel. Samuti toimusid mullu USAs IRISe välikatsetused seadmete demonstreerimiseks.

Välismissioonidel on lahinguolukorras langenud neli kaitseväelast, neist kaks nimelt isevalmistatud lõhkekeha plahvatuses.

2004. aasta 25 oktoobril plahvatas Iraagis Eesti jalaväerühma Estpla-ühe patrullinud veoauto all improviseeritud lõhkekeha. Surma sai 28-aastane vanemveebel Arre Illenzeer, viis kaitseväelast said haavata, neist kaks raskelt.

Sama aasta veebruaris sai Bagdadis Abu Ghurayb'i linnaosa turu lähistel isevalmistatud lõhkekeha plahvatuses surma jalaväerühma Estpla-8 nooremseersant Andres Nuiamäe.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles