Rudd alistas Austraalia Tööpartei sisevalimistel peaminister Gillardi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kevin Rudd (ees keskel)
Kevin Rudd (ees keskel) Foto: SCANPIX

Austraalia endine pea- ja välisminister Kevin Rudd seljatas täna valitseva Tööpartei juhivalimistel praeguse peaministri Julia Gillardi, tõustes septembrikuiste valimiste eel uuesti leiboristliku valitsuse peaministriks.

Rudd sai sisevalimistel 57 häält Gillardi 45 vastu.

Gillard kuulutas varem kolmapäeval juhivalimised välja seoses üha tugevneva siseopositsiooni nõudmisega ja seadis tingimuse, et valimistel kaotajaks jääja peab poliitikast lahkuma.

Valimistulemuse kohaselt peab Austraalia esimene naispeaminister suurest poliitikast kõrvale astuma.

Rudd nõustus Gillardi esitatud tingimusega. «Kui ma kaotan, teatan ma mõistagi, et ma ei kandideeri järgmistel sisevalimistel. Tahan tänada Juliat samasuguse lubaduse eest,» märkis Rudd..

Gillard ärgitas valimisi välja kuulutades kaotajat parlamendist lahkuma. «Rohkem võimalusi [üldvalimiste eel juhti vahetada] ei tule, täna [kolmapäeval] on see õhtu ning sellega see küsimus ka lahendatakse,» lausus valitsusjuht telekanalile Sky News.

«Juhiküsimus tuleb lahendada. Igaühel, kes arvab, et ta peaks olema Tööpartei järgmine juht, tuleks oma kandidatuur üles seada,» ütles ta.

Vastates küsimusele, kas ta lahkub kaotuse korral poliitikast, nentis Gillard: «Vastab tõele. Samas ei esitaks ma ennast juhi kandidaadiks, kui mul ei oleks oma väljavaadetesse usku.»
Riigis on nädalaid spekuleeritud Tööpartei võimaliku juhivahetuse üle, sest arvamusküsitluste kohaselt seisab Gillard silmitsi hävitava lüüasaamisega valimistel.

Gillard tõrjus 2010. aastal Ruddi peaministritoolilt. Rudd astus 2012. aastal välisministri kohalt tagasi ning esitas Gillardile parteijuhiks pürgides väljakutse, kuid kaotas häältega 31-71.

Võimupartei siseopositsioon üritas Gillardit välja vahetada ka tänavu märtsis, kuid see katse kukkus läbi, sest Rudd ei olnud nõus oma kandidatuuri üles seadma. Mässu järel vallandati selle algataja minister Simon Crean ametikohalt ning mitmed Ruddi toetanud valitsuse ministrid lahkusid ametist.

Arvamusküsitluste kohaselt peaks septembrikuised valimised võitma Tony Abbotti juhitavad konservatiivid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles